Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Technická univerzita odškodní prepustených pedagógov

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto (Zdroj: SITA)

KOŠICE - Technická univerzita v Košiciach odškodní skupinu prepustených pedagógov Stavebnej fakulty, ktorí postup školy napadli na súde.

Technická univerzita vzdala boj, prepustených pedagógov odškodní Univerzita navrhla učiteľom mimosúdne vyrovnanie, časť z nich s dohodou súhlasila. Dohoda obsahuje finančné vyrovnanie, ospravedlnenie a ponuku na zamestnanie. Pedagógovia zas stiahnu súdne žaloby. Potvrdili to zástupcovia univerzity a pedagógov.

"Technická univerzita v Košiciach podpísala dohody o mimosúdnom urovnaní," uviedla v stanovisku právna zástupkyňa vysokej školy Jarmila Ferenčíková. Univerzita nespresnila výšku finančného odškodnenia a ani to, či za vzniknutú škodu vyvodí osobnú zodpovednosť. Právny zástupca väčšiny pedagógov Milan Sedlák v minulosti odhadol, že výška odškodného dosiahne najmenej milión eur.

"Môžem potvrdiť, že k dohode došlo, proces napĺňania podmienok dohody však ešte úplne neskončil," uviedol zástupca prepustených vysokoškolských učiteľov Ľudovít Naď. Detaily dohody nespresnil.

Skupinu 24 pedagógov škola prepustila v roku 2007, pedagógovia sa totiž odmietli zúčastniť na výberových konaniach Stavebnej fakulty, ktoré považovali za neoprávnené. Po prepustení sa väčšina učiteľov obrátila na súdy, v žalobách sa domáhali zrušenia výpovedí. Všetky zatiaľ vynesené verdikty na prvostupňovom súde a aj na krajskom súde boli v prospech pedagógov.

S návrhom dohody nesúhlasili dvaja pedagógovia, ktorí chcú ďalej pokračovať v konaní pred súdom. "Napríklad mi chýba v dohode ospravedlnenie univerzity, je tam len ospravedlnenie fakulty," uviedol bývalý pedagóg Miron Pavluš. Súd navyše zatiaľ v jeho prípade nerozhodol, Pavluš chce preto na verdikt počkať. Nevylúčil, že po získaní súdneho rozhodnutia vo svoj prospech by sa k dohode pripojil.

Pedagógovia v pôvodných sporoch podali na súd aj žaloby na náhradu škody napríklad za ušlú mzdu či nahradenie nemajetkovej ujmy za poškodenie dobrej povesti.

Stavebná fakulta Technickej univerzity vypísanie výberových konaní odôvodňovala zavádzaním novej štruktúry. Jej cieľom bolo napríklad zlepšenie hospodárenia fakulty. Vtedajšia dekanka Stavebnej fakulty Ingrid Šenitková v minulosti odmietla, že by svojim postupom porušila zákon.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu