Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Prvý prepustený učiteľ Technickej univerzity vyhral súdny spor

Logo Tecnickej univerzity Košice
Logo Tecnickej univerzity Košice (Zdroj: SITA)

KOŠICE - Technická univerzita Košice prepustila jedného z 24 pedagógov školy nezákonne. Rozhodol o tom dnes súd, verdikt zatiaľ nie je právoplatný. Pedagógovia očakávajú, že podobné verdikty odznejú aj v ostatných prípadoch.

Informoval o tom právny zástupca učiteľov Milan Sedlák. Skupina pedagógov sa pre údajnú zaujatosť odmietla v roku 2007 zúčastniť výberových konaní Stavebnej fakulty, škola týmto zamestnancom dala výpoveď.

"Po dnešnom verdikte pripravíme žalobu na odškodnenie, jeho výšku je zatiaľ ťažké spresniť, spolu u všetkých pedagógov však môže ísť aj o viac ako milión eur (30,1 milióna Sk)," uviedol Sedlák. Univerzitní učitelia podľa Sedláka majú právo napríklad na ušlú mzdu, utrpeli tiež vraj spoločenskú ujmu, poškodenie dobrej povesti, prepustenie z práce im navyše zabránilo vo zvyšovaní akademickej hodnosti.

Spor vyhral prepustený pedagóg Ján Hudák, ktorý má titul profesora. Hudák sa odmietol zúčastniť konkurzu, ktorý fakulta vypísala pre zmenu organizačnej štruktúry, keďže mal platnú pracovnú zmluvu. Fakulta mu následne ponúkla miesto upratovača.

Hoci škola prepustila 24 pedagógov, na súdy sa obrátilo 17 z nich. Prvé pojednávania začali vo februári minulého roku, v niektorých sporoch však súdy ešte nevypísali termín prvého pojednávania.

Vedenie Stavebnej fakulty odôvodnilo zavedenie novej štruktúry snahou zlepšiť hospodárenie. Dekanka Stavebnej fakulty Ingrid Šenitková v minulosti odmietla, že by svojim postupom porušila zákon.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu