Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Profesorom ponúkli prácu upratovačiek!

Dotknutí pracovníci fakulty nesúhlasia s postupom dekanky. Zobraziť galériu (3)
Dotknutí pracovníci fakulty nesúhlasia s postupom dekanky. (Zdroj: Nový Čas)

KOŠICE - Z profesora upratovačka?! Takéto pracovné zaradenie ponúkli pedagógom Stavebnej fakulty Technickej univerzity (TUKE) v Košiciach.

K 1. augustu dostali pätnásti výpovede. Pred odovzdaním výpovedí im zamestnávateľ ponúkol voľné miesta v škole. Medzi nimi bola aj práca upratovačky, ktorú, samozrejme, odmietli. Zamestnanci sa chcú súdiť, dekanka kritiku odmieta.

Dôvodom nespokojnosti na fakulte je nová organizačná štruktúra, ktorú pripravila dekanka Ingrid Šenitková a schválil ju akademický senát. Na pracovné miesta vypísala výberové konania a mali sa na nich zúčastniť všetci učitelia. Dotknutí profesori, docenti, asistenti i lektor však tvrdia, že ich by sa výberové konania nemali týkať, pretože podobné už raz podstúpili.

Na konkurze sa teda nezúčastnili. Nasledoval pohovor s vedením fakulty. „Ponuky pre nás boli neprimerané. Išlo síce o podobné miesta, ale na iných fakultách. A medzi ponúknutými miestami bola aj práca upratovačky,“ skonštatoval docent Marián Rovňák. Priznal, že im síce ponúkli aj ich súčasné posty, ale na nižší úväzok a len dočasne, čo neprijali.

Upratovačka na fakulte, ktorú sme zastihli, ako čistí okná, o probléme pedagógov nevedela . „Bolo by to pre nich dehonestujúce,“ odvetila na otázku, či si vie predstaviť , že by chodby umývala spolu s profesormi.

„Postupovali sme podľa platných noriem a zákonov. Každý postup som konzultovala s právnym oddelením univerzity, “ uviedla dekanka I. Šenitková. Dodala, že zo zákona musela ponúknuť všetky voľné miesta, ktoré momentálne boli na univerzite voľné. Učitelia by si teraz podľa vedenia fakulty mali vybrať dovolenky. Tí sa búria a sú o dhodlaní domáhať sa pravdy na súde.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu