Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Väzni z Guantánama požiadali o azyl, píše SME

Základňa Guantánamo
Základňa Guantánamo

BRATISLAVA - Trojica bývalých väzňov z americkej základne Guantánamo na Slovensku požiadala o azyl. Napísal to dnes denník Sme, podľa ktorého tak urobili ešte pred dvomi mesiacmi.

Zajatcov slovenské úrady zadržiavajú v zariadení v Medveďove, väzni na protest proti podmienkam v tábore držia hladovku.

"Požiadali sme o azyl pred dvoma mesiacmi. Ten sme však mali dostať, už keď sme prišli na Slovensko," citovalo Sme jedného z bývalých väzňov, ktorý sa predstavil ako Egypťan Adíl al-Gazzár. Šéf slovenského zastúpenia Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) Peter Kresák denníku potvrdil, že rovnako postupovali aj zvyšní dvaja muži, ktorí vraj pochádzajú z Tuniska a Azerbajdžanu.

Väzni sa sťažovali predovšetkým na život v izolácii, tvrdili však aj, že im poskytujú nevhodnú stravu. Migračný úrad ministerstva vnútra tieto informácie odmietol. Sme poznamenalo, že zariadenie v Medveďove mu nedovolilo urobiť s mužmi rozhovor.

Ministerstvo vnútra by podľa zákona malo o azyle rozhodnúť do 90 dní od začiatku konania. Sme sa preto domnieva, že mužov by mohli do niekoľkých týždňov z Medveďova premiestniť.

Vo väznici v Guantáname zadržiavali Spojené štáty ľudí podozrivých z terorizmu od roku 2002. Podmienky zajatcov boli častým terčom kritiky ochrancov ľudských práv. Nová americká administratíva na čele s prezidentom Barackom Obamom ohlásila zatvorenie väznice a snaží sa osoby, ktorým nebola dokázaná vina, umiestniť v iných štátoch. Slovensko prijalo trojicu mužov začiatkom roka, vláda odmietala poskytovať akékoľvek informácie o ich identite či statuse.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu