Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Údajného teroristu Labsiho vyhostili do Alžírska

Mustafa Labsi
Mustafa Labsi (Zdroj: SITA)

KOŠICE - Údajného teroristu Mustafu Labsího vyhostilo Slovensko začiatkom týždňa do Alžírska. Novinárom to dnes oznámil minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD). Labsí sa niekoľko rokov neúspešne pokúšal získať azyl na Slovensku, definitívne mu ho zamietol v marci Najvyšší súd.

Labsí bol v minulosti odsúdený napríklad za členstvo v teroristickej skupine a falšovanie dokladov v Alžírsku a Francúzsku.

"Bolo vykonané právoplatné rozhodnutie hraničnej a cudzineckej polície o jeho administratívnom vyhostení," uviedol Kaliňák. Podrobnosti transportu muža ani presný termín jeho vyhostenia Kaliňák neuviedol. Na eskortovaní Labsího sa však podľa ministra podieľala aj slovenská polícia.

Vyhostenie Labsího kritizoval jeho advokát Martin Škamla. "Slovensko hrubo porušilo Európsky dohovor o ochrane ľudských práv a základných slobôd a nedodržalo predbežné opatrenie Európskeho súdu pre ľudské práva," uviedol. Opatrenie Európskeho súdu, ktorý podľa Škamlu zakázal vyhostenie Labsího do Alžírska, je totiž vraj stále platné. Advokát zatiaľ nevedel spresniť, či podnikne ďalšie právne kroky v prospech Alžírčana.

Vyhosteniu Labsího do Alžírska podľa Škamlu bránilo to, že v krajine mu hrozí mučenie. V domovskej krajine ho totiž pravdepodobne čaká väzenie, keďže je odsúdený na doživotie.

"V prípade predbežného opatrenia sme postupovali aj s rizikom možného porušenia práva na individuálnu sťažnosť v presvedčení, že nedošlo k porušeniu práv v merite veci," reagovalo na Škamlove tvrdenia ministerstvo vnútra v tlačovej správe. Väčšiu dôležitosť mala podľa jeho predstaviteľov ochrana slovenských občanov pred mužom odsúdeným za trestné činy terorizmu. Slovensko vraj navyše má diplomatické záruky, že Labsímu mučenie nehrozí a rovnako údajne v minulosti postupovali aj iné krajiny.

Labsího viaceré zdroje spájajú aj s teroristickou sieťou al-Káida. Na Slovensku bol ženatý, s manželkou má syna. V žiadostiach o azyl tvrdil, že chce na Slovensku ostať aj preto, aby žil s rodinou. Manželstvo však prednedávnom súd rozviedol a styk s dieťaťom Alžírčanovi zakázal.

Okrem Labsího sa v súčasnosti údajne na Slovensku nachádzajú dvaja ďalší muži odsúdení pre terorizmus. Ide o dvoch Čečencov, ktorých vydanie žiadalo Rusko. Podľa tamojšej prokuratúry spáchali v hlavnom meste Čečenska v roku 2001 atentát na príslušníkov ruskej armády.

Slovensko v januári poskytlo útočisko trom väzňom z už zrušenej americkej základne Guantánamo na Kube. Väznili v nej ľudí podozrivých z terorizmu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu