Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Väzni z Guantánama sú údajne z Egypta, Tuniska, Azerbajdžanu

Základňa Guantánamo
Základňa Guantánamo (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Bývalí väzni z americkej základne Guantánamo na Kube, ktorých Slovensko prijalo začiatkom roka, pochádzajú údajne z Egypta, Azerbajdžanu a Tuniska.

S odvolaním sa na vyjadrenie jedného z trojice niekdajších zajatcov to dnes napísal denník Sme.

Medzinárodná organizácia Amnesty International minulý týždeň informovala, že muži začali pre údajné zlé podmienky v tábore v Medveďove držať hladovku. Úrady kritiku odmietli.

Sme napísalo, že hovorilo s mužom, ktorý sa predstavil ako Adíl al-Gazzár z Egypta. V tábore je podľa neho aj Azerbajdžanec Poolad Tsiradzho a Tunisan Rafík al-Hámí. Slovenské úrady identitu niekdajších zajatcov na americkej základni od začiatku taja.

Väznicu Guantánamo zriadili Spojené štáty po teroristických útokoch v septembri 2001 a zadržiavali v nej osoby podozrivé z terorizmu. Súčasný americký prezident Barack Obama nariadil po minuloročnom nástupe do funkcie väznicu uzavrieť, ale zatiaľ sa mu to nepodarilo. Zajatcov z nej prijalo viacero krajín.

Denník napísal, že al-Gazzár prišiel pri americkom útoku o nohu. Muž tvrdil, že v Afganistane bol iba dve hodiny ako zástupca humanitárnej organizácie Červený polmesiac. Bývalého azerbajdžanského vojaka Tsiradzha zase zajali, keď vraj so samopalom chránil sklad potravín. Tunisan al-Hámí sa údajne najskôr priznal, že ho cvičili v tréningovom tábore, neskôr to poprel s tým, že priznanie si Američania vynútili mučením.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu