Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Na postreky proti komárom pôjde ďalších 1,02 milióna

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Odchádzajúca vláda premiéra Roberta Fica (Smer-SD) dnes vyčlenila ďalších 1,02 milióna eur na postreky proti premnoženým komárom. Novinárom to dnes po rokovaní kabinetu povedal predseda vlády Fico. Peniaze si rozdelí šestica krajov, kde bol údajne zistený nadmerný výskyt tohto bodavého hmyzu.

"To je naviac oproti tomu, čo už vláda (...) na tento účel vyčlenila," poznamenal predseda vlády. Kabinet pridelil financie na postreky samosprávam už v máji, na boj proti komárom dostali z vládnej rezervy 650.000 eur. Dodatočný príspevok si znovu rozdelia tie isté kraje. Fico nespresnil, z akých zdrojov vláda peniaze vyplatí.

Financie na postreky proti komárom dostanú Bratislavský, Trnavský, Nitriansky, Banskobystrický, Prešovský a Košický kraj. Komáre sa podľa skorších vyjadrení regionálnych úradov verejného zdravotníctva nadmerne rozmnožili po dažďoch, záplavách a teplom počasí najmä v okolí riek a veľkých vodných nádrží.

Fico dal peniaze na boj proti komárom aj vlani, keď na Záhorie smerovalo 300.000 eur. Peniaze na postreky vyčlenila aj predchádzajúca vláda Mikuláša Dzurindu po rozsiahlych záplavách v roku 2006. Chemické postreky v minulosti financovali obce či mestá z vlastných zdrojov.

 

Dotácie vlády na boj proti komárom v roku 2010 (v tisícoch eur):

Kraj/Oblasť Dodatočná čiastka Pôvodná čiastka
Bratislavský kraj 250 70
Trnavský kraj 100 175
Nitriansky kraj 50 200
Banskobystrický kraj 250 30
Prešovský kraj 250 50
Košický kraj 120 125
Spolu 1020 650

    

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu