Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Obce pri Ondave stále vo vode, hladina klesla len o centimetre!

Záplavy po pretrhnutí hrádze
Záplavy po pretrhnutí hrádze (Zdroj: SITA)

KOŠICE - Takmer desať dní po oprave pretrhnutej hrádze na Ondave sú blízke obce stále pod vodou. Hladiny záplavovej vody klesli len o niekoľko centimetrov, časť ľudí sa preto stále nevrátila do svojich domovov. Stojatá voda začala navyše zapáchať a obyvateľov sužujú roje komárov. Samosprávy obcí sú bezradné, medzi obyvateľmi regiónu pred očakávanými dažďami stúpajú obavy, povedali oslovení starostovia obcí.

"Uplynul dlhý čas, veľa sa ale nezmenilo, pokles vody, ktorá je už úplne čierna, je maličký a ľudia sú stále evakuovaní," uviedla starostka obce Markovce v okrese Michalovce Valéria Eľková. Obec zaplavilo začiatkom mesiaca. Záplavová voda v niektorých častiach obce má stále viac ako pol metra, niektorým podmočeným domom hrozí zrútenie. V kultúrnom dome je stále provizórne ubytovaných 50 ľudí.

Stojaca voda v obci podľa Eľkovej začala nepríjemne zapáchať a miestni obyvatelia sa obávajú šírenia chorôb. Vo vode sa navyše premnožili komáre. Poznamenala, že pre ich roje sa večer v obci nedá vychádzať z obydlí, žiadne postreky sa v regióne nevykonali.

Podobná situácia je v obci Malčice. "Voda u nás síce klesla výraznejšie, stále je ale evakuovaných 400 ľudí," uviedla starostka Marta Tomková. Časť domov je zaplavených, do obce navyše záplavová vlna priniesla odpad z nelegálnych skládok.

Približne 15 ľudí je mimo svojich domovov aj v blízkej obci Oborín. Pre dlhodobé zaplavenie je v Oboríne staticky poškodených najmenej šesť domov a hrozí im zrútenie. Voda pritom klesá len pomaly. "Za posledných 16 hodín klesla voda o štyri centimetre, takýmto tempom tu budeme čerpať vodu pol roka," povedal starosta obce Árpád Csuri. V okolí obce sú zaplavené aj vyvýšené cesty, voda má miestami stále takmer 1,5 metra, poznamenal Csuri.

Vodu zo zaplaveného regiónu odčerpáva Slovenský vodohospodársky podnik cez čerpaciu stanicu Kamenná Moľva, druhá čerpacia stanica Ladislav po poškodení naďalej nie je v prevádzke. Odtok vody by sa však podľa odborníka podniku Dušana Mydlu mal postupne zvyšovať. "Situácia sa môže zmeniť už túto noc, pokles by sa môže stať viditeľným," tvrdil Mydla. V ďalších dňoch sa vodohospodári v regióne pokúsia sprevádzkovať aj stanicu Ladislav.

Podľa predpovedí meteorológov zasiahnu Slovensku opäť výdatné dažde, obyvatelia regiónu sa preto obávajú ďalších záplav. Vodohospodárom sa v uplynulých dňoch čiastočne podarilo znížiť hladiny vo vodných nádržiach na východnom Slovensku, plná ostala iba Zemplínska Šírava, poznamenal Mydla.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu