Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Historicky prvé sčítanie medveďov sa naplno rozbehlo

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Štátna ochrana prírody (ŠOP) po mesiacoch meškania rozbehla sčítavanie medveďov. Informoval o tom Vladimír Antal Z ŠOP. Cieľom projektu je zistiť počet zvierat, ich správanie a zdravotný stav. V uplynulých týždňoch sa začalo podľa Antala s prípravami na odchyt niekoľkých kusov, ktorým nasadia vysielačky.

Najväčšia slovenská šelma je dlhodobo predmetom sporu medzi ochranármi a lesníkmi. Kým ochranári tvrdia, že medvede treba chrániť, lesníci oponujú, že sú premnožené a je potrebné ich počet regulovať aj odstrelom. Na Slovensku žije podľa odhadov od 700 do 900 medveďov. V niektorých regiónoch schádzajú z horského terénu až k obydliam, niekoľko ľudí v minulosti utrpelo pri útoku medveďa zranenia.

ŠOP pôvodne plánovala spustiť historicky prvé sčítavanie medveďov vlani na jeseň. Meškanie spôsobili organizačné problémy. Čakalo sa aj na podpis zmluvy s ministerstvom životného prostredia (MŽP).

Najskôr sa začalo s prípravami na odchyt 15 šeliem, ktorým chce ŠOP nasadiť vysielačky. Samotnému odchytu predchádza lákanie medveďov na potravu na jedno miesto. Šelmy sú podľa Antala nedôverčivé a musia u nich vzbudiť náklonnosť. "Najskôr sa zakrmuje bez odchytového zariadenia," poznamenal.

Odchyt jedincov bude vraj trvať minimálne do skončenia trvania celého projektu, teda do roku 2014. "Medveď sa uspí a dá sa mu obojok. Ten obojok vysiela absolútne všetky informácie o tom medveďovi, čo robí, kde sa pohybuje," poznamenal Antal.

ŠOP spustila v rámci výskumu aj monitoring šeliem v teréne. Ľudia zapojení do podpornej formy monitoringu zapisujú počas pozorovania medveďa údaje o jeho sfarbení, odhadovanej hmotnosti či o jeho pohlaví. V zime sa zas na zisťovanie počtu medveďov využijú stopy, ktoré za sebou zanechávajú. Na sčítanie najväčších slovenských šeliem chcú autori projektu využiť tiež analýzu DNA, ktorú získajú aj z trusu zvierat.

Pôvodne mal projekt trvať do roku 2012, ŠOP sa však podarilo presadiť jeho predĺženie o ďalšie dva roky. Zámer, ktorého súčasťou bude aj výskum mačky divej, podľa skorších informácií vyjde na 2,1 milióna eur.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu