Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Mimoriadna situácia v Košickom kraji už dva týždne

V Košickom kraji stále trvá mimoriadna situácia
V Košickom kraji stále trvá mimoriadna situácia (Zdroj: SITA)

KOŠICE – V Košickom kraji už dva týždne platí mimoriadna povodňová situácia. Tretí stupeň povodňovej aktivity pretrváva v okrese Trebišov. V obciach Markovce, Malčice a Veľké Raškovce trvá mimoriadna situácia.

Na všetkých úsekoch, kde sú vyhlásené stupne povodňovej aktivity stále prebiehajú záchranné a zabezpečovacie práce. Vyplýva to zo správy o dnešnej povodňovej situácii v kraji k šiestej hodine, ktorú poskytla tajomníčka krajskej povodňovej komisie Mária Michalcová.

Dnes na rieke Hornád pod vodným dielom Ružín pri Kysaku platí ešte prvý povodňový stupeň, pričom hladina sa ustálila na úrovni 212 cm, kvôli vypúšťaniu priehrady. Na riekach Latorica a Bodrog je druhý stupeň, pričom hladiny majú klesajúcu tendenciu.

V obvode Košice-okolie počas víkendu boli hladiny vodných tokov ustálené, prípadne bol zaznamenaný pokles hladín. Povodňová situácia v postihnutých obciach sa upokojuje. Pokračuje odčerpávanie vody zo zaplavených priestorov.

V obci Nižná Myšľa pokračuje príprava na sanačné a zabezpečovacie práce. V tejto obci je predpoklad ďalšieho zosuvu pôdy. Evakuovali 138 osôb, ubytovaní sú u príbuzných a známych. Pitná voda pre obec je zabezpečovaná cisternami. Geologické posudky označili ďalší dom za neobývateľný. Stále je neprejazdná cesta v úseku Nižná Hutka k odbočke do Nižnej Myšle.

V obci Čaňa ďalej prebieha odčerpávanie vôd z pivníc a obytných priestorov. Prebiehajú aj povodňové zabezpečovacie práce. V súčasnosti je 60 osôb evakuovaných, ubytovaní sú v telocvični základnej školy. Stravovanie je zabezpečované starostom obce.

V obci Vyšný Čaj pokračuje zosuv pôdy a poškodený bol jeden rodinný dom.

V okrese Trebišov sa cez víkend situácia stabilizovala, no mimoriadna situácia po dnešnom rannom zasadnutí krajského štábu aj naďalej trvá. V obci Viničky sa povodňová situácia nezmenila. V obci Borši sa v noci znovu o trochu znížila hladina vody.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu