Streda22. máj 2024, meniny má Júlia, Juliána, Rita, zajtra Želmíra

Za dobodanie exmanžela dostala Katarína päť rokov

ilustračné foto
ilustračné foto

BANSKÁ BYSTRICA – Trest odňatia slobody na päť rokov vymeral dnes odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici pre Katarínu Berkyovú (50) z Fiľakova. Opitá žena verbálne i nožom atakovala svojho bývalého manžela Jaroslava a spôsobila mu ťažké zranenie, z ktorého sa liečil 41 dní. Prokurátor kvalifikoval jej počínanie ako prečin nebezpečného vyhrážania a pokus o zločin ťažkého ublíženia na zdraví.

Berkyová sa rozviedla s Jaroslavom (53) pred piatimi rokmi, ale ostali spolu bývať. Hádali sa takmer denne a museli zasahovať aj policajti. V apríli minulého roka impulzívna Katarína kuchynským nožom pri hádke hrozila zabitím Jaroslavovi. Dva razy zapichla nôž do dosky stola, zlomila čepeľ a potom rukoväťou udrela Jaroslava do hrudníka. Druhý útok sa odohral v polovici júla po spoločnom požívaní alkoholu a spoločne prežitej noci. Katarína zasiahla nožom Jaroslava do hrudnej steny tak, že čepeľ zasiahla pľúca. Nebyť rýchleho zásahu lekárov, útok sa mohol pre napadnutého muža skončiť tragicky.

Jaroslav v prípravnom konaní opísal obidva útoky, ale na súde tvrdil, že boli obaja opití a už sa na všetko nepamätá. Dokonca vyhlásil, že si to mohol spraviť sám. Znalec potvrdil, že útok bol vedený veľkou intenzitou a nôž vytvoril viac ako šesť centimetrov hlbokú ranu a zasiahol aj pľúca.

Okresný súd vo Veľkom Krtíši uložil Kataríne úhrnný trest za oba skutky vo výmere šesť rokov a desať mesiacov v najľahšom väzení. Odvolala sa, že je nevinná a Jaroslav si zranenie mohol spraviť sám. Odvolací senát skutkovú podstatu nespochybnil, ale trest jej zmiernil na päť rokov. Zohľadnil, že Katarína nebola doteraz trestaná a skutočnosť, že Jaroslav sa zo zranenia vyliečil, odpustil jej a navštevuje ju vo väzbe.

Rozhodnutie krajského súdu je právoplatné a sudca nariadil aj výkon trestu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu