Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Dažde poškodili 300 tisíc hektárov pôdy, škody prevýšia 100 miliónov

Zaplavené záhrady v Prešove
Zaplavené záhrady v Prešove (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Po nedávnych dažďoch zostalo zaplavených, podmáčaných alebo neobsiatych 300 tisíc hektárov poľnohospodárskej pôdy, čo je 15 percent z celkového pôdneho fondu. Pôvodne poľnohospodári odhadovali, že dažde poškodili 150 tisíc hektárov. Škody vraj prevýšia 100 miliónov eur.

Informovala o tom dnes Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK). Parlament vo štvrtok schválil legislatívu, podľa ktorej môžu poľnohospodári poškodení záplavami požiadať o dotáciu.

Z výmery poškodenej pôdy najviac, 225 tisíc hektárov, pripadlo na ornú pôdu. Poškodené však boli aj trvalé trávnaté porasty. "Vyše 22 tisíc hektárov nemohlo byť vôbec obsiatych a zvyšok tvorili poškodené ovocné sady, vinohrady a pestovateľské plochy zeleniny," uviedol hovorca SPPK Stanislav Nemec. Škody nahlásilo podľa SPPK 636 poľnohospodárskych podnikov, vyše polovica z nich uviedla viac ako 70-percentné poškodenie úrody.

Novela zákona, ktorú schválili vo štvrtok poslanci, umožní poľnohospodárom či lesným hospodárom poškodeným povodňami, od 15. júna získať dotáciu. Farmári a chovatelia rýb budú môcť požiadať o príspevok, ak ich strata dosiahla najmenej 2000 eur. Strata lesníkov by mala dosiahnuť najmenej 5 tisíc eur. Záujemcovia o dotáciu predložia žiadosti Pôdohospodárskej platobnej agentúre; žiadateľ musí okrem iného doložiť vyhlásenie o tom, že nemá podlžnosti voči štátu.

Predseda SPPK Milan Semančík však tvrdil, že zmena zákona nie je pre farmárov dostatočná. Najviac postihnuté poľnohospodárske podniky potrebujú podľa neho rýchlu pomoc. "Teda takú, ktorú obdržia ešte pred žatvou, nie až po nej," poznamenal v tlačovej správe Semančík.

Celkové odhadované škody po záplavách na Slovensku presiahli 260 miliónov eur. Vláda ešte cez víkend vyčlenila 25 miliónov eur ako okamžitú pomoc, ďalšiu podporu poskytuje aj ministerstvo práce. Parlament navyše rozhodol, že politické strany získajú tento rok od štátu za hlasy v nadchádzajúcich voľbách o štvrtinu menej peňazí. Usporené prostriedky by sa vraj mali použiť na opravu poškodených ciest. Opozícia obviňovala premiéra Roberta Fica, že povodne zneužil na lákanie voličov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu