Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Voda na východe odteká pomaly, niektoré domy stále zaplavené

V Sadoch nad Torysou odstraňujú škody
V Sadoch nad Torysou odstraňujú škody (Zdroj: SITA)

KOŠICE - Na východnom Slovensku naďalej pokračuje odstraňovanie následkov rozsiahlych záplav. Voda v niektorých postihnutých obciach však odteká pomaly, niektoré domy stále ostávajú zaplavené. Nestabilnú sú tiež svahy, ktoré sa pri povodniach začali zosúvať.

"Voda v riekach klesla, to otvorilo cesty, aby záplavová voda začala odtekať späť do tokov," uviedol Puci. Voda v okrese Trebišov tak odteká do Ondavy a Trnávky. Otvorenú nechali vodohospodári aj pretrhnutú hrádzu na Trnávke, smer vody sa tam totiž otočil a voda sa tade vracia späť do rieky. V okrese tiež pokračuje čerpanie vody zo zaplavených obcí.

Nestabilné svahy sa naďalej hýbu najmä v obciach Kapušany neďaleko Prešova a v Nižnej Myšli pri Košiciach. "Zo svahu stále vyteká množstvo vody, 18 domov je neobývateľných, trom rodinám sa nám ešte nepodarilo zabezpečiť náhradné ubytovanie," uviedol starosta Kapušian Jozef Pribula.

V celom okrese Michalovce pracovníci úradov životného prostredia monitorovali výskyt komárov a úrad začne aj s postrekmi z vlastných finančných prostriedkov. Nepríjemný hmyz sa v regióne premnožil a v niektorých obciach. Ľudia vo večerných hodinách radšej nevychádzajú z domov.

Vo viacerých obciach začali v týchto dňoch s vyplácaním prvej vlny peňazí, ktoré ako núdzovú pomoc schválila vláda. Odškodňovanie však niekde vyvolalo aj susedské spory či nevôľu voči starostom. Nie všetci poškodení totiž údajne peniaze dostali, ľudí tiež rozhnevali prípady, keď podobne postihnutí obyvatelia dostali odlišnú sumu.

Policajný hovorca Daniel Džobanik informoval, že polícia pátra po mužovi z Hermanoviec v okrese Prešov, ktorého pravdepodobne ešte v máji strhol rozvodnený potok. Záplavy si vyžiadali viacero obetí, ich celkový počet zatiaľ oficiálne nie je spresnený.

Na východe Slovenska ďalej pokračujú aj opravy poškodených úsekov ciest, niektoré obmedzenia ďalej platia aj na železnici. Povodne, ktoré zasiahli Slovensko v máji a júni, spôsobili podľa predbežných odhadov škody za viac ako 260 miliónov eur.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu