Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Štát nútil operátorov do odpočúvania na ich náklady nezákonne

ilustračné foto
ilustračné foto

KOŠICE - Štát nútil operátorov telefónnych sietí zabezpečiť zariadenia na odpočúvanie a zaznamenávanie na ich náklady protiústavne. Rozhodol o tom Ústavný súd, ktorý tak vyhovel podaniu generálneho prokurátora Dobroslava Trnku. Časť zákona, ktorý operátorov zaviazal k znášaniu nákladov za zabezpečenie odpočúvania, je podľa súdu neprimeraným zásahom do užívania majetku. ČTK o tom dnes informoval súd.

"Takéto rozhodnutie súdu môžeme len privítať, od začiatku sme časti zákona označovali za diskriminačné," uviedol predseda Asociácie telekomunikačných operátorov Vladimír Ondrovič. Zákon sa podľa Ondroviča dotkol najmä spoločností Orange a T-Mobile. Ich náklady na vybudovanie systémov na odpočúvanie a zaznamenávanie Ondrovič nevedel odhadnúť.

Zákon o elektronických komunikáciách, ktorý krajina prijala po nariadení Európskej komisie, zaviazal operátorov telefónnych sietí, aby pre políciu, Slovenskú informačnú službu či vojenskú tajnú službu zabezpečili zariadenia na odpočúvanie a uchovávanie dát. Zaplatiť za zariadenia mali samotné firmy, náklady si neskôr mohli odpočítať z daní.

Zákon neskôr napadol generálny prokurátor a Ústavný súd jeho sťažnosti v utorok vyhovel. Vo verdikte súd uznal, že zákon neprimerane zasahuje do vlastníckych práv a obmedzuje pokojné užívanie majetku. Za nedostatočnú tiež označil možnosť odpočítania nákladov z daní a odpisovanie hodnoty majetku zariadení. To totiž kompenzácie za vynaložené náklady vracia až s časovým odstupom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu