Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

V Sliači dokončili rekonštrukciu letiska, lietať sa zatiaľ nebude

Armáde odovzdali do užívania pristávaciu dráhu letiska Sliač.
Armáde odovzdali do užívania pristávaciu dráhu letiska Sliač.

SLIAČ - Na letisku v Sliači dnes po roku ukončili rekonštrukciu pristávacej dráhy. Lietať sa však zatiaľ nebude.

Nadzvukové vojenské stíhačky sa z Kuchyne na stredné Slovensko vrátia na jeseň po certifikácii navigačných a prevádzkových služieb, civilné lietadlá by letisko mohlo začať odbavovať na prelome tohto a budúceho roku, informoval dnes novinárov minister obrany Jaroslav Baška (Smer-SD).

Generálnu rekonštrukciu, o ktorej rozhodla vláda ešte v roku 2004, si vyžiadal zlý stav 2400 metrov dlhej vzletovej a pristávacej dráhy. Celkové náklady na rekonštrukciu podľa Bašku dosiahnu 61 miliónov eur, z ktorých takmer polovicu zaplatí NATO. Dĺžka pristávacej dráhy sa nezmenila, po oprave však môžu lietadlá využívať aj jej okrajové časti. Zväčšila sa šírka a únosnosť dráhy.

"Okrem modernizácie dráhy, na ktorej budú môcť pristávať všetky lietadlá Severoatlantickej aliancie, pribudla na letisku kanalizácia s odlučovačom ropných látok, zmodernizovali sa hangáre, odstavné plochy a ďalšie objekty," povedal Baška. Súčasťou rekonštrukcie bolo aj svetelné vybavenie letiska, pribudli napríklad aj záchytné laná potrebné pre pristátie niektorých typov vojenských lietadiel.

Na Sliači má základňu slovenská stíhacia letka nadzvukových strojov Mig 29. Letisko budú využívať podobne ako v minulosti aj civilné lietadlá najmä pre nákladnú dopravu a charterové lety. Riadiť premávku letiska budú vojaci. Pravidelné linky z letiska známeho v minulosti aj ako Tri duby pred začiatkom rekonštrukcie nepremávali. Posledná pravidelná linka zo Sliača do Prahy prestala lietať pre stratovosť začiatkom roku 2008.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu