Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Prvý pochod gejov a lesieb na Slovensku narušili extrémisti

Nepokoje počas Dúhovej pride Zobraziť galériu (10)
Nepokoje počas Dúhovej pride

BRATISLAVA - Priebeh historicky prvej demonštrácie gejov, lesieb a ľudí s inou než heterosexuálnou orientáciou na Slovensku narušili útoky extrémistov.

Plánovaný pochod centrom hlavného mesta organizátori podujatia na odporúčanie polície odložili na neskôr a zmenili jeho plánovanú trasu. Sprievod sa napokon vybral za asistencie policajtov na Tyršovo nábrežie na pravom brehu Dunaja. Strety si vyžiadali niekoľko zranených, na políciu bolo predvedených 29 ľudí.

Na Hviezdoslavovo námestie prišli okrem účastníkov podujatia aj odporcovia, ktorí viackrát zaútočili na zhromaždený dav. Podujatia s názvom Dúhový Pride Bratislava 2010 sa podľa jeho hovorkyne Romany Schlesingerovej zúčastnila približne tisícka ľudí. "Akciu im pokazila banda tupcov, ktorí používajú iba násilie. Sme z toho veľmi smutní a sklamaní," povedala Schlesingerová.

Polícia po stretoch s útočníkmi odporučila organizátorom zmeniť trasu aj čas pochodu, keďže vraj nevedela zaručiť bezpečnosť davu v uliciach centra mesta. "Zjavne nerátali s takouto situáciou, hoci sme ich na ňu naozaj upozorňovali," poznamenal jednej z organizátorov Roman Kollárik. Spoluprácu s políciou si však pochvaľoval.

Odporcovia pochodu, ktorých bolo niekoľko desiatok, skandovali rôzne heslá, napríklad "policajný štát" či "Slovensko Slovákom". Sprievod sa napokon pohol okolo piatej hodiny, pôvodne mal vyraziť do ulíc po 14:00. Počas presunu na petržalské nábrežie častovali radikáli účastníkov pochodu spoza policajnej barikády tiež pokrikmi "hanba" a "odpad".

"Pre zachovanie verejného poriadku v meste počas konania sa zhromaždenia a po jeho ukončení policajti predviedli dokopy 29 ľudí," informovala hovorkyňa bratislavskej krajskej polície Tatiana Kurucová. Na bezpečnosť zhromaždených ľudí dohliadali aj ťažkoodenci v prilbách vybavení obuškami a štítmi, nad centrom mesta krúžil vrtuľník. Hladký priebeh akcie mali okrem zhruba dvoch stoviek štátnych policajtov zabezpečovať tiež mestskí policajti.

Mnohí účastníci zhromaždenia mali so sebou vlajky s dúhovými farbami, niektorým pestré farby zdobili aj líca. Väčšina prišla na demonštráciu v bežnom oblečení a svojimi prejavmi neprovokovali prizerajúcich sa Bratislavčanov.

Extrémisti hádzali do davu ľudí dymovnice, pri vystúpení rakúskej europoslankyne Ulrike Lunacekovej zasa kamene na pódium. "Protidemonštrant sa predral dopredu a hádzal na mňa malé kamene. Ale netrafil ma," citovala Lunacekovú agentúra APA. Muž zjavne patril k pravicovej extrémistickej scéne a bol zadržaný.

Pri Dunaji došlo k stretu medzi radikálmi a políciou. Extrémisti chceli zablokovať prechod cez most, napádali policajtov, hádzali po nich kamene a slzotvorný plyn. "Pod bratislavským Novým mostom skončilo po násilnostiach desať zranených ľudí," uviedla pre internetový portál TVnoviny.sk hovorkyňa operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby Dominika Šulková. Podľa viacerých médií skončili so zraneniami aj viacerí účastníci demonštrácie.

Organizátori prvej akcie svojho druhu v krajine chceli upozorniť na údajné porušovanie ľudských práv homosexuálov na Slovensku. Podporu podujatiu vyjadrilo viacero umelcov, priamo na ňom vystúpila napríklad herečka Henrieta Mičkovicová. Zhromaždenie privítalo aj niekoľko veľvyslanectiev a Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku.

Pochod naopak odsúdili niektoré mimovládne organizácie, vládna SNS žiadala o zrušenie podujatia. Strana Jána Slotu opakovane kritizovala účastníkov pochodu. "Sme presvedčení, že takáto sexualita nepatrí na verejnosť," uviedol v stanovisku Slota. Demonštrácia podľa neho ohrozuje mravné hodnoty, navyše vraj vyprovokovala násilie a zvýšila výdavky na prácu policajtov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu