Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Tučniaka v ZOO neutýrali, prípad zastavili

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Jupiterimages)

BRATISLAVA/KOŠICE – Všetko bolo nakoniec inak, tučniaka v košickej ZOO nikto neutýral, nič také sa nepreukázalo, trestné stíhanie vo veci zastavili. Polícia ho začala „na základe medializácie prípadu v tlači“. Samotný riaditeľ ZOO pritom oznámenie na políciu nepodával, lebo si nebol istý príčinou úhynu a chcel počkať na výsledky pitvy.

„Pretože vykonaným vyšetrovaním neboli zistené žiadne skutočnosti poukazujúce na to, že by došlo k násilnému usmrteniu, či inému týraniu uvedeného zvieraťa, je zrejmé, že nedošlo k naplneniu skutkovej podstaty trestného činu týrania zvierat, ani žiadneho iného trestného činu. Z toho dôvodu bolo trestné stíhanie zastavené,“ uviedla polícia vo svojej správe.

Polícia zistila, že úhyn tučniaka mal riaditeľovi oznámiť SBS-kár, ktorý sa o tom dozvedel od dvoch návštevníkov. Tučniak ležal pri malom bazéne, pričom žiadne viditeľné vonkajšie zranenia na tele nemal, konštatovala polícia. Asi dva metre od uhynutého tučniaka boli menšie kamene.

Zo záznamu z kamerového systému zistili, že okolo 14:50 sa pri ňom asi jednu minútu zdržala skupina piatich osôb. „Počas tejto doby sa jedna osoba zohla k zemi, ale vzhľadom na kvalitu a rozlíšenie záznamu nie je možné zistiť, či skutočne zo zeme niečo zodvihla, resp. hodila smerom do chovného zariadenia. Na zázname tiež nie je v tej dobe vidieť žiadne tučniaky (ani živé ani uhynutého). Taktiež totožnosť osôb nie je možné vzhľadom na kvalitu záznamu rozpoznať,“ skonštatovala polícia.

Podľa pitvy bolo bezprostrednou príčinou úhynu tučniaka krvácanie do lebečnej dutiny a vznik hematómu v oblasti oboch mozgových hemisfér a predĺženej miechy. „Žiadne vonkajšie poranenie kože na hlave, ani poranenie lebečných kostí zistené nebolo. Vonkajšou obhliadkou a pitvou tučniaka neboli zistené žiadne zmeny, ktoré by poukazovali na týranie tohto zvieraťa,“ uviedla polícia. Informovala o tom košická policajná hovorkyňa Jana Demjanovičová.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu