Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Bezradní filmári: Pašš v konflikte záujmov, mal by odísť

Predseda Rady Fondu Patrik Pašš
Predseda Rady Fondu Patrik Pašš (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Viac ako 80 filmových a televíznych tvorcov a tvorkýň poslalo otvorený list ministrovi kultúry Slovenskej republiky Marekovi Maďaričovi. Medzi podpísanými sú Mário Homolka, Peter Kerekes, Zuzana Mistríková, Marko Škop, Ivana Laučíková, Michal Struss, Robert Kirchhoff, Zuzana Piussi, Marek Leščák, Mátyás Prikler, Miroslav Remo, Marek Šulík, ale aj filmový publicista Pavel Branko.

V liste, ktorý odovzdali v utorok 18. mája v podateľni Ministerstva kultúry Slovenskej republiky, vyjadrujú znepokojenie nad smerovaním nového Audiovizuálneho fondu. Za problematické považujú "nastavenie systému hodnotenia a v nadväznosti na podporené projekty tiež otázku konfliktu záujmov v komisiách a v Rade Audiovizuálneho fondu". "Dvadsať percent všetkých pridelených prostriedkov v prvom programe pre spoločnosti predsedu a podpredsedníčky Rady AVF vyvolalo medzi tvorcami takú negatívnu odozvu, že prerástla do protestu," vysvetlili svoje konanie.

Filmári a filmárky výzvu Audiovizuálnemu fondu doručili už v apríli. Žiadali v nej sprísnenie kritérií hodnotenia projektov, spresnenie priorít predovšetkým v oblasti televíznych projektov, zverejňovanie bodovania a hodnotenia projektov i základných informácií o nich a tiež pridelenie väčšej autonómie a zodpovednosti komisiám pri sprísnení podmienok konfliktu záujmov. Členovia a členky Rady Audiovizuálneho fondu podľa nich pripustili isté zlyhania, pripravili pracovnú skupinu na úpravu vnútorných pravidiel fondu, no "ďalšie aspekty Výzvy a hlavne jej morálny rozmer, ktorý bol spúšťacím mechanizmom protestu, však ostali bez povšimnutia". Preto sa signatári a signatárky Výzvy rozhodli o svojom znepokojení informovať verejnosť.

Zodpovednosť podľa listu nesie predovšetkým predseda Rady Fondu Patrik Pašš, konateľ a producent spoločnosti Trigon Production, ktorej Audiovizuálny fond podľa webovej stránky www.avf.sk podporil sedem projektov. Signatári a signatárky výzvy sa zároveň v liste obrátili na Maďariča, "ako na človeka, ktorý by z titulu svojho postavenia mal vyvodiť zodpovednosť a ... odvolať predsedu Rady Audiovizuálneho fondu Patrika Pašša, prípadne zvážiť zodpovednosť ďalších členov Rady".

Rada Audiovizuálneho fondu zároveň v utorok zverejnila svoje stanovisko. "Časť výzvy týkajúca sa spojenia pozície žiadateľa o finančné prostriedky fondu a funkcie predsedu rady bola osobne adresovaná iba predsedovi rady, a preto sa touto otázkou rada nezaoberala," uvádza sa v ňom. Napriek tomu, že zverejnenie Výzvy "vníma ako porušenie dohody o neverejnom a vecnom spôsobe rokovania, ktorý predtým sami iniciovali zástupcovia signatárov výzvy", prisľúbila zintenzívniť komunikáciu s odbornou verejnosťou. "Preto rada vyzýva odbornú verejnosť na predkladanie konkrétnych návrhov, ktoré môžu viesť ku skvalitneniu činnosti Audiovizuálneho fondu," uvádza sa ďalej vo vyhlásení. Kompletné znenie Výzvy je na sites.google.com/site/listfondu/home/otvoreny-list, stanovisko Rady Audiovizuálneho fondu je možné prečítať si na www.avf.sk.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu