Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Rezortom ŽP sa SNS v brožúrke úspechov nechváli

Anna Belousovová a Ján Slota
Anna Belousovová a Ján Slota (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Najmä na triumfoch v rezorte školstva postavila Slovenská národná strana (SNS) materiál o svojich úspechoch počas uplynulých štyroch rokov, ktorý tvorí prílohu volebného programu SNS do júnových volieb. Slotovci vyratúvajú voličom aj zásluhy ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja.

O úspechoch svojho tretieho rezortu, ministerstva životného prostredia, sa však nezmieňujú a do prílohy ho nezaradili. Envirorezort pripadol SNS po voľbách v roku 2006, keď vládu zostavoval súčasný premiér Robert Fico. Škandály a kauzy spôsobili, že sa v ministerskom kresle vystriedali traja nominanti zo SNS. Fico napokon slotovcom rezort odobral.

Tlačový tajomník SNS Dušan Štrauss povedal, že strana nemohla bilancovať úspechy v oblasti environmentálnej politiky, výstavby kanalizácií či protipovodňových opatrení, pretože nemá prístup k dátam, ktoré zostali na ministerstve. Popiera, že by išlo o reakciu na to, že Fico ministerstvo Slovenskej národnej strane odobral. "Určite nejde o alibizmus, tie údaje nemáme a možno sa síce chváliť nejakými zákonmi, ale tie ľuďom nič nepovedia, podstatné sú čísla, údaje a dáta, ktoré teraz nemáme," konštatoval Štrauss.

Najznámejšou kauzou rezortu pod vedením SNS bol nevýhodný predaj slovenských emisných limitov, ktorý začal pripravovať prvý minister životného prostredia za SNS vo Ficovej vláde Jaroslav Izák. V porovnaní s predajmi okolitých európskych štátov v ňom podľa medializovaných informácií prišlo Slovensko minimálne o 66 miliónov eur. Izák skončil vo funkcii 18. augusta 2008 pre sporné dotácie z Environmentálneho fondu pridelené súkromným osobám. Obchod s emisiami začal prerastať do kauzy za ministrovania Izákovho nástupcu Jána Chrbeta. Ten sa udržal v kresle do 6. mája 2009. Premiér ho odvolal pre politické zlyhanie, ktorého sa dopustil tým, že od vlády požadoval, aby rozhodla, či zruší spornú zmluvu s americkou firmou Interblue Group o predaji emisných kvót.

Dva týždne viedol envirorezort aj minister školstva Ján Mikolaj, kým do funkcie nebol menovaný v poradí tretí minister životného prostredia za SNS Viliam Turský. Ten na čele ministerstva zotrval do 28. augusta. Politicky ho pochoval podozrivý tender Slovenského vodohospodárskeho podniku, ako aj nevýhodná zmluva medzi Slovenským vodohospodárskym podnikom Žilina a spoločnosťou Xiland na dlhodobý a lacný prenájom pozemku pri vodnom diele Gabčíkovo zrušil po príchode na ministerstvo životného prostredia vicepremiér Dušan Čaplovič zo Smeru-SD. Jeho dočasným vymenovaním do funkcie šéfa envirorezortu, vlani koncom augusta, odobral premiér Robert Fico ministerstvo životného prostredia koaličnej SNS. Čaplovič tiež začiatkom septembra 2009 vypovedal opčnú zmluvu s firmou Interblue Group.

V súčasnosti rezort vedie nominant vládneho Smeru-SD Jozef Medveď, ktorý bol do funkcie menovaný 28. októbra 2009. Jeho doterajšiu prácu charakterizuje zatiaľ neúspešný pokus o vyplatenie doplatku 15 miliónov eur firmou Interblue Group, ktorý je viazaný na projekty znižujúce skleníkové plyny podľa tzv. zelenej investičnej schémy, a kontroverzný návrh na zonáciu Tatranského národného parku. Práve tento návrh vyvolal nevôľu odbornej i laickej verejnosti, keďže podľa neho by sa zmenšilo územie s najvyššou ochranou vo Vysokých Tatrách o takmer 9-tisíc hektárov. Toto územie malo prejsť do zóny cestovného ruchu. Medveď návrh stiahol a dal prepracovať už aj za účasti odborníkov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu