Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

V Tatrách vypádavajú zo stien skaly

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

POPRAD – V dôsledku intenzívnych zrážok a vysokých teplôt spojených s topením snehu tečie po svahoch a stenách vo vysokohorskom prostredí v Tatrách veľa vody. To má za následok aj to, že zo stien tatranských končiarov, najmä v žľaboch, môžu padať kamene.

Jednotlivo, alebo v skalných lavínach. Najohrozenejšie sú najmä turistické chodníky vedúce cez Priečne sedlo, Bystrú lávku, Poľský hrebeň, Prielom, Sedielko ale aj popod strmé úseky tatranských stien, informovala Lenka Burdová zo Štátnych lesov Tatranského národného parku.

V dôsledku intenzívnych dažďov sú tiež dočasne zaplavené niektoré úseky turistických chodníkov a dočasne sa tak zmenili na potôčiky. Dôležitý je preto výber vhodnej turistickej obuvi. Turisti by si určite nemali obuť premokavé tenisky. Veľkú opatrnosť si vyžaduje aj pohyb v blízkosti brehov rozvodnených tokov horských bystrín.

Štátne lesy TANAP-u zároveň upozorňujú turistov a návštevníkov Tatier, že až do 15. júna platí na celom území národného parku sezónna uzávera časti značkovaných turistických chodníkov. V záujme vlastnej bezpečnosti, ako i z dôvodu ochrany prírody, by ho mali turisti aj dodržiavať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu