Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Medvieďa neprežilo útok orla skalného

ilustračné foto
ilustračné foto

POPRAD – V Širokom úplaze v Belianskych Tatrách našla strážkyňa Správy Tatranského národného parku mŕtve medvieďa. Tohtoročné trojmesačné mláďa sa s najväčšou pravdepodobnosťou stalo obeťou útoku orla skalného.

„Na drobnom telíčku neboli žiadne podliatiny. Len v oblasti lopatiek sme na koži našli tri tržné rany. Smrť spôsobilo pravdepodobne bodnutie spodným pazúrom, ktoré preniklo až do pľúc,“ uviedla zoologička Výskumnej stanice Štátnych lesov TANAP Barbara Chovancová. Prebodnutie pľúc bolo príčinou vnútorného krvácania, ktorému medvieďa podľahlo.

Útok orla na medvedie mláďa je podľa štatistických záznamov skôr výnimočná. Pravdepodobne posledným prípadom je nález lebky tohtoročného medvieďaťa, ktoré našli poľskí ochranári na severnej strane Tatier pod hniezdom orla skalného. Medvieďatá najčastejšie zabíja medvedí samec, ktorý sa chce páriť s medvedicou. Až jedna tretina medveďov zahynie v prvom roku života. Príčinou sú rôzne choroby, predátori, pády, ale i nedostatok potravy.

Medvedík, ktorého našla strážkyňa Správy TANAP, mal tri mesiace, vážil tri kilogramy a meral 57 centimetrov. Po odobratí vzoriek na výskumné účely bude medvieďa preparované a vystavené v Múzeu TANAP-u v Tatranskej Lomnici.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu