Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Vysoké školy budú môcť ľahšie odhaliť plagiátorov

Univerzita Komenského
Univerzita Komenského

BRATISLAVA - Študenti, ktorí pri písaní seminárnych či diplomových prác skopírujú texty iných autorov bez uvedenia ich mena, to budú mať ťažšie.

Ministerstvo školstva nedávno spustilo systém, ktorý pomôže vysokým školám v odhaľovaní plagiátorov. O projekte dnes informoval riaditeľ Centra vedecko-technických informácií v Bratislave Ján Turňa. Viaceré vysoké školy v minulosti tvrdili, že umeleckých či vedeckých krádeží pri písaní záverečných prác pribúda.

Antiplagiátorský systém porovnáva záverečné práce s bakalárskymi či diplomovými prácami, ktoré do centrálneho registra doteraz poslali vysoké školy. V registri sa zatiaľ nachádza vyše 30.000 prác, väčšinu z nich napísali vysokoškoláci v prebiehajúcom akademickom roku.

"Ten korpus vzniká, jeho výpovedná sila bude časom narastať," tvrdil Turňa. Upozornil, že systém nedokáže určiť, či práca je alebo nie je plagiátom; určí percentuálnu zhodu porovnávaného textu so záverečnými prácami z registra. "Sme pomôckou pre pedagógov, ktorá ich upozorní na podozrivú zhodu," dodal.

Zmluvu o zasielaní a vyhodnocovaní záverečných prác podľa Turňu podpísalo 23 z 33 existujúcich vysokých škôl na Slovensku. Ďalšie štyri univerzity vraj svoje práce do registra posielajú. Niekoľko vysokých škôl využíva na odhaľovanie plagiátorov iný systém, ktorý už niekoľko rokov buduje Masarykova univerzita v Brne.

Slovenský projekt overovania pôvodnosti bakalárskych či diplomových prác si už v praxi vyskúšala napríklad Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre. "Už aj našim oponentom či školiteľom prišli nejaké hodnotenia prác. Niektoré majú malý prekryv, iné vyšší," zhodnotil rektor školy Libor Vozár. Keďže systém nedokáže určiť, či ide o plagiát, záverečné práce v prípade podozrivej zhody preverujú školitelia diplomantov, ich oponenti či členovia štátnicových komisií.

Odpismi časti cudzích textov bez označenia ich autora si pri seminárnych, ročníkových či diplomových prácach pomáhajú poslucháči údajne na väčšine slovenských vysokých škôl. Najčastejším zdrojom odpisovania sú diplomové a bakalárske práce z iných škôl s podobným zameraním; častým zdrojom je tiež internet. Práve na webe možno nájsť početné inzeráty s ponukou na vypracovanie záverečnej práce za finančnú úhradu. Za krádež cudzích textov bez ich označenia či napísanie záverečnej práce inou osobou pritom študentom hrozí aj vylúčenie zo školy.

Na verejných, súkromných a štátnych vysokých školách každoročne ukončí bakalárske, magisterské a inžinierske štúdium niekoľko desiatok tisíc poslucháčov denného a diaľkového štúdia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu