Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Najviac ľudí sa už tradične hlási na medicínu či právo

Univerzita Komenského
Univerzita Komenského

BRATISLAVA - Medicína, právo či manažment patria medzi uchádzačmi o vysokoškolské štúdium aj v tomto roku k najžiadanejším odborom.

Vyplynulo to z ankety medzi vysokými školami. Najmenej ľudí sa hlási na technické smery, kde počet voľných miest nezriedka prevyšuje záujem. Odborníci pritom varujú, že slovenskej ekonomike môžu v budúcnosti chýbať práve hutníci či strojári s vysokoškolským titulom. Prihlášky na väčšinu vysokých škôl si možno podať do konca marca.

Na najstaršej a najväčšej slovenskej vysokej škole - Univerzite Komenského (UK) v Bratislave je už tradične najväčší záujem o všeobecné lekárstvo, právo, manažment, psychológiu, žurnalistiku či tlmočníctvo. "Počet podaných prihlášok je niekde päť až desaťnásobne vyšší ako počet ponúkaných miest," povedal prorektor UK pre študijné veci Ján Pekár.

Podobná situácia je aj na košickej Univerzite Pavla Jozefa Šafárika, kde sa najviac uchádzačov hlási na psychológiu či zubné lekárstvo, zhrnul prorektor Ján Ferjenčík. Psychológia, masmédiá či cudzie jazyky patria k najžiadanejším aj na Univerzite Konštantína Filozofa (UKF) v Nitre, Univerzite Mateja Bela (UMB) v Banskej Bystrici či Univerzite sv. Cyrila a Metoda v Trnave. Na Ekonomickej univerzite (EU) v Bratislave je zas populárny manažment či cestovný ruch, na Žilinskej univerzite (ŽU) je to informatika a telekomunikácie.

Uchádzači o vysokoškolské štúdium si podľa väčšiny oslovených škôl stále vyberajú programy zodpovedajúce ich osobným záujmom bez zásadnejšieho dôrazu na potreby trhu. "Študenti veria, že prácu si napriek hospodárskej či finančnej kríze nájdu," uviedla prorektorka pre vzdelávanie z UKF Ružena Žilová.

Zvýšené poplatky za prijímacie konanie či rastúca nezamestnanosť vraj záujem o štúdium zväčša neovplyvnili. "Na mnohých fakultách majú rovnaký alebo väčší počet uchádzačov než vlani," tvrdil Pekár z UK. Podobne reagovali aj na technicky orientovanej Žilinskej univerzite či bratislavskej Ekonomickej univerzite (EU), kde bude musieť sitom prijímačiek prejsť v tomto roku každý záujemca. Na UKF vraj zaznamenali dokonca nárast počtu podaných prihlášok takmer o tretinu.

Banskobystrická UMB naopak predpokladá, že záujem sa zníži. Uchádzači podľa prorektorky pre pedagogickú činnosť Miloty Vetrákovej zvažujú aj počet podaných programov na prihláške.

Vysoké školy zhodne tvrdili, že prijímajú len na akreditované študijné programy. "Ak sa študent prihlási na štúdium v akademickom roku 2010/11 tak svoje štúdium na danom stupni v štandardnej dĺžke aj ukončí," ubezpečila Žilová z UKF. Rovnako reagovali aj jej kolegovia z ostatných oslovených univerzít. Viaceré vysoké školy pritom museli pre chýbajúcich garantov stopnúť študijné programy.

Na Slovensku sú dve desiatky verejných, tri štátne a desať súkromných vysokých škôl, na ktorých študuje viac než 200.000 poslucháčov denného a externého štúdia. Najviac prihlášok na jedno voľné miesto evidujú podľa štatistík ministerstva školstva viac rokov umelecky orientované školy, lekárske a právnické fakulty či fakulty manažmentu. Absolútne prvenstvo však patrí Akadémii policajného zboru v Bratislave, kde sa na jedno voľné miesto vlani hlásilo zhruba 22 uchádzačov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu