Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Dekan fakulty Masarykovej univerzity rezignoval, vraj opisoval

Ekonomicko-správna fakulta Masarykovej univerzity v Brne
Ekonomicko-správna fakulta Masarykovej univerzity v Brne

BRNO - Dekan Ekonomicko-správnej fakulty Masarykovej univerzity Martin Svoboda rezignoval kvôli údajnému opisovaniu z nemeckej odbornej práce. Novinárom to oznámil rektor Petr Fiala. Prípad má prerokovať osobitná komisia, ktorú zostaví rektor. Sloboda dnes povedal, že svoju obhajobu prednesie až pred komisiou.

"Bez toho, aby som predchádzal rozhodnutiu komisie, som presvedčený, že došlo k omylu, ktoré nie je zlučiteľné s funkciou dekana," povedal Fiala.

Obvinenie z plagiátorstva zaznelo v pondelok na zasadnutí fakultného akademického senátu. Na udalosť upozornil študentský portál Lemur-mu.cz. Podľa člena senátu Zdeňka Ručku sú Svobodove diela Jak investovat aneb Anatomie burzovních lží a Jak ovládnout finanční trhy takmer doslovným prekladom z nemeckého originálu Generation Zertifikate - Die Emanzipation der Geldanlage od autorov Christiana Röhla a Wernera Heussingera.

Ručka uviedol, že Svobodova rezignácia je dokladom dobrého fungovania akademickej samosprávy. Ručka nepochybuje o tom, že Svoboda knihy opísal. "Je to otrocký preklad," povedal novinárom.

Knihy údajne majú nielen rovnaké názvy kapitol, ale aj identický alebo takmer podobný obsah. Nemecká kniha vyšla v roku 2004 a je v nej poďakovanie Svobodovi. Dekanove diela pochádzajú z roku 2005 a kniha Röhla a Heussingera chýba v zozname použitej literatúry. Svoboda ale tvrdí, že je spoluautorom nemeckej knihy.

Svoboda bol v čele fakulty od roku 2008. Je docentom na katedre financií. V odbornej práci sa venuje napríklad finančným trhom, osobným financiám, cenným papierom a investovaniu. V oficiálnom zozname publikovaných článkov, monografií a iných textov má niekoľko stoviek položiek.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu