Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Do osady nad Starými Horami sa skotúľal medvedík!

Zatúlané medvieďa Zobraziť galériu (10)
Zatúlané medvieďa

BRATISLAVA - Do osady Horný Jelenec nad obcou Staré Hory sa zatúlalo malé medvieďa. Ľudí vyrušil jeho prenikavý plač. Podobné návštevy sa tu opakujú pravidelne každý rok na prelome marca a apríla.

Obyvatelia Horného Jelenca si na malé medvedíky už zvykli. Keďže žijú v doline, ktorá je obklopená strmými skalami, dosť často sa medvieďatá k ich domom skotúľajú. „Zrejme tam hore má medvedica brloh a keď prechádza po hrebeni, mláďatá sa niekedy zošmyknú a padnú dole. Pre ťažký terén sa už však naspäť nedokážu dostať,“ takto si vysvetľujú nečakané návštevy ľudia z osady. Už od rána sa v osade ozýval prenikavý plač a kvílenie. Spočiatku nevedeli, o čo ide.

Keď ale zbadali malého medvedíka, už boli v obraze. Oznámili to lesníkom zo Starých Hôr, ktorí prišli mláďa odchytiť. „Celý sa triasol, ani nemraučal, asi je unavený, vysilený, uzimený a hladný,“ vysvetľoval lesník Michal Kováč. Ak by ho nechali tak, zrejme by medvedík zahynul. Chcú ho odovzdať ochranárom, ktorí už majú s podobnými prípadmi skúsenosti. Keďže v zoologických záhradách o medvedíky nie je záujem, keď mláďa zosilnie, pokúsia sa ho vrátiť späť do voľnej prírody.

Podľa lesníkov totiž prichádza do úvahy aj taká možnosť, že medvedica mláďa odvrhla. „Ak má tri mladé, nezvládne sa postarať o všetky tri,“ myslí si lesník.

Hoci sa takéto návštevy v Hornom Jelenci opakujú pravidelne, ľudia sa stretnutia s medveďmi neboja.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu