Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

eTREND: Petríková možno skončí na Najvyššom súde

Viera Petríková
Viera Petríková (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ministerstvo spravodlivosti SR odmieta špekulácie portálu eTREND, ktorý zverejnil, že ministerka Petríková by mohla ešte pred voľbami nastúpiť na Najvyšší súd SR. Podľa stanoviska hovorcu ministerstva spravodlivosti Michala Jurčiho portál však nezverejnil dnešné vyjadrenia rezortu, ktoré sám požadoval.

"Ministerstvo včera opäť jednoznačne vyvrátilo jeho nepodložené informácie, " tvrdí Jurči a dodáva, že rezort spravodlivosti dnes pre eTREND uviedol nasledovné: "Ministerka spravodlivosti nedala na takýto postup súhlas. Ide o špekuláciu". Ministerstvo považuje takéto konania médií za úmyselnú snahu o dezinformovanie verejnosti s cieľom diskreditovať ministerku Petríkovú.

Portál týždenníka Trend eTREND.sk napísal, že ministerka spravodlivosti Viera Petríková možno skončí na Najvyššom súde SR. O jej dočasnom pridelení by podľa portálu mala v pondelok rokovať Sudcovská rada Najvyššieho súdu SR. Ako ďalej uvádza portál, bývalá spolužiačka Štefana Harabina V. Petríková pred vlaňajším nástupom na ministerstvo pôsobila ako sudkyňa okresného súdu vo Vranove nad Topľou. Postup z okresného súdu priamo na najvyšší súd podľa eTREND.sk nie je obvyklý, obyčajne sa na neho dostávajú krajskí sudcovia.

Ak by ministerka prešla na Najvyšší súd SR, po Š. Harabinovi by to bol ďalší prípad najvyššieho sudcu, ktorý bol tesne pred nástupom vo vysokej politickej funkcii. V. Petríkovú za ministerku nominovala koaličná ĽS-HZDS Vladimíra Mečiara. Podľa informácii eTREND sa v prostredí okolo Najvyššieho súdu SR navyše uvažuje o možnosti, že by sa V. Petríková stala neskôr podpredsedníčkou tohto súdu, teda by zastupovala Š. Harabina. „Ide o špekuláciu, pretože tento scenár zo zákona nie je možný. Je predsedníčkou Okresného súdu Vranov nad Topľou,“ reagoval ešte začiatkom apríla na otázku TRENDU o možnosti vymenovania V. Petríkovej za podpredsedníčku najvyššieho súdu tlačový odbor ministerstva. Ak by však bola pridelená na najvyšší súd, teoreticky jej zvoleniu za podpredsedníčku nemusí nič brániť.

Podľa článku na portáli sa špekuluje, že ministerský post by opustila ešte pred júnovými parlamentnými voľbami. Stanovisko ministerstva spravodlivosti k plánovanému preradeniu V. Petríkovej na najvyšší súd TREND zisťuje. Post podpredsedu najvyššieho súdu je voľný, keďže začiatkom apríla Súdna rada SR nepotvrdila v tejto funkcii doterajšiu podpredsedníčku Danielu Švecovú
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu