Utorok28. máj 2024, meniny má Viliam, zajtra Vilma

Európsky súd neprijal sťažnosť na Harabina

Štefan Harabin
Štefan Harabin

BRATISLAVA - Európsky súd pre ľudské práva neprijal sťažnosť štyroch slovenských sudcov, ktorí nepriamo napadli pôsobenie Štefana Harabina na čele Najvyššieho súdu.

Sudcovia namietali, že Ústavný súd Harabinovi nepozastavil predbežným opatrením výkon funkcie, kým nerozhodne o ich podnete proti Harabinovmu zvoleniu. Napísali to dnes denníky Sme a Pravda.

Harabin sa stal predsedom Najvyššieho súdu v júni minulého roka. Sudcovia tohto súdu Miroslav Gavalec, Zuzana Ďurišová, Elena Berthotyová a Peter Paluda na Ústavnom súde upozorňovali, že Harabin mal v tom čase pozastavený výkon funkcie a ako minister spravodlivosti mohol ovplyvňovať rozhodnutie členov Súdnej rady o jeho zvolení. Harabin ich kritiku odmietol.

Pred štrasburským súdom podľa Sme sudcovia tiež tvrdili, že Harabin ich po nástupe do úradu poškodil. Dvaja sudcovia čelili disciplinárnym konaniam, sudkyne Ďurišová a Berthotyová prišli o agendu, poznamenalo Sme.

Nástup Harabina do čela Najvyššieho súdu vyvolal kritiku časti sudcov. Viac ako stovka z celkového počtu zhruba 1200 sudcov sa vlani na jeseň sťažovala, že čelia prenasledovaniu za svoje názory a kritiku situácie v justícii. V marci si sudcovia založili iniciatívu Za otvorenú justíciu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu