Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Sudkyňa kritizovala Harabina, dočasne jej pozastavili funkciu

Ministerka spravodlivosti Viera Petríková
Ministerka spravodlivosti Viera Petríková

BRATISLAVA - O sudcovský talár dočasne príde ďalšia kritička niekdajšieho ministra spravodlivosti a súčasného šéfa Najvyššieho súdu Štefana Harabina Jana Dubovcová.

Výkon funkcie jej pozastavila ministerka spravodlivosti Viera Petríková (nominantka ĽS-HZDS). O Petríkovej rozhodnutí bez uvedenia mena sudkyne dnes informovalo ministerstvo spravodlivosti, podľa informácií ide o Dubovcovú.

Súdna rada pred časom pozastavila výkon funkcie sudcovi Najvyššieho súdu Petrovi Paludovi, ktorý sa podpísal pod otvorený list proti Harabinovi a podal na neho trestné oznámenie. Disciplinárnemu stíhaniu vraj čelia aj viacerí ďalší sudcovia, ktorí sa k listu pridali.

Bližšie informácie o dôvodoch rozhodnutia Petríkovej ministerstvo nespresnilo. Úrad už tento týždeň informoval, že o sudcovský talár dočasne prišla sudkyňa Krajského súdu v Banskej Bystrici Miriam Sninská, stíhaná pre korupciu. Petríková jej funkciu pozastavila po tom, čo Špecializovaný trestný súd prijal voči neteri poslanca Milana Urbániho (ĽS-HZDS) Sninskej a ďalším ľuďom obžalobu pre prijímanie úplatku. S trestným stíhaním banskobystrickej sudkyne, ktorú polícia obvinila z pomoci pri korupcii a z legalizácie príjmov z trestnej činnosti, Ústavný súd súhlasil ešte v roku 2007.

Návrh na odvolanie Dubovcovej z funkcie predložil podľa denníka Sme predseda Okresného súdu v Banskej Bystrici Ľubomír Bušík, ktorého do funkcie vymenoval Harabin. Predloženie návrhu vraj zdôvodnil tým, že Dubovcová úmyselne porušila základné povinnosti sudcu zdržať sa v občianskom živote všetkého, čo by mohlo narušiť vážnosť a dôstojnosť funkcie sudcu. "Predseda Okresného súdu v Banskej Bystrici navrhol uložiť za závažné disciplinárne previnenie disciplinárne opatrenie, odvolanie z funkcie sudcu," povedala hovorkyňa banskobystrického krajského súdu Nina Spurná. Dubovcová pre Sme uviedla, že sa bude brániť v disciplinárnom konaní.

Za návrhom na odvolanie Dubovcovej sú podľa Sme jej viaceré mediálne vystúpenia, v ktorých poukázala na niektoré javy v justícii. "Navonok to potom vyzerá tak, že keď sudcovia mlčia o veciach, o ktorých už aj vrabce čvirikajú, napríklad o disciplinárnych konaniach a ich zneužívaní, o zneužívaní inštitútu dočasného pozastavenia výkonu funkcie sudcu, o zneužívaní výberových konaní, odmien, sú lojálni so zlom," citoval denník jedno z jej vyjadrení.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu