Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Nie sú peniaze, MO zmrazilo nákup obrnených vozidiel

Ministerstvo Obrany
Ministerstvo Obrany

PRAHA/BRATISLAVA - Slovenské ministerstvo obrany z finančných dôvodov odložilo kúpu obrnených vozidiel Iveco MLV z Česka. Uviedol to na svojich webových stránkach týždenník Euro. Zmluvu o dodávkach vozidiel podpísala v utorok česká spoločnosť Praga - Export s firmou VOP Trenčín.

Hovorca rezortu Vladimír Gemela podpis potvrdil s tým, že nešlo o kúpnu, ale o rámcovú zmluvu. „Zatiaľ nemáme finančné prostriedky na ich nákup. Je to podobné ako u lietadiel. Tender vyhrala firma Alenia s lietadlom Spartan, ale ich nákup je kvôli nedostatku finančných zdrojov pozastavený," citoval týždenník Gemela.

„Je to rámcová zmluva na štyri roky. To nie je kúpna zmluva. V prípade, že bude mať rezort obrany peniaze, tak ich kúpime. Ak peniaze nebudú, pretože nám skrátili rozpočet o 25 percent v súčasnom období, tak ich jednoducho nekúpime," povedal Gemela. Slovensko chce kúpiť 40 týchto vozidiel.

Podľa predsedu predstavenstva spoločnosti Praga-Export Davida Brázdu je zmluva na dodávku vozidiel Iveco MLV s VOP Trenčín uzatvorená na štyri roky s dvojročnou opciou. Nie je v nej ale konečný počet vozidiel, ktoré by mala firma dodať. Nie je jasné, kedy by sa mal nákup uskutočniť, zrejme to ale nebude tento rok, uviedol týždenník. Nemožno ani presne povedať, či Slovensko kúpi vozidlá na budúci rok. „Dnes nevieme, aký bude na budúci rok rozpočet," odpovedal časopisu Euro.cz Vladimír Gemela.

Spoločnosti Praga-Export, ktorá vlani v lete už desať obrnených vozidiel Iveco slovenskému ministerstvu obrany dodala, uzavretá zmluva zatiaľ s istotou zabezpečuje to, že Slovensko nekúpi podobné vozidlá od inej firmy. Každý rok po dobu trvania zmluvy by jej slovenská strana mala nahlásiť, či nejaké vozidlá odoberie a koľko, uvádza euro.cz.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu