Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Medvedeva dnes čakajú politici aj spomienka na Slavíne

Dmitrij Medvedev Zobraziť galériu (5)
Dmitrij Medvedev (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ruský prezident Dmitrij Medvedev dnes pokračuje v oficiálnej návšteve Slovenska. Dopoludnia spolu s prezidentom Ivanom Gašparovičom vyznamenajú slovenských a ruských vojnových veteránov. Medvedev sa stretne aj s predsedom parlamentu Pavlom Paškom (Smer-SD) a premiérom Robertom Ficom (Smer-SD).

Následne sa spolu s Gašparovičom zúčastní na Slavíne na spomienkovom podujatí pri príležitosti 65. výročia oslobodenia Bratislavy.

Medvedev priletel do Bratislavy v utorok podvečer. Najdôležitejšiu časť programu absolvuje počas dneška. Gašparovič a Medvedev podpíšu spoločné vyhlásenie k 65. výročiu ukončenia druhej svetovej vojny v Európe. Za účasti hláv oboch štátov bude podpísaných tiež osem medzivládnych a obchodných dohôd.

Obaja prezidenti by mali počas rokovaní hovoriť okrem iného o medzinárodnej politike, otázkach bezpečnosti, ekonomických témach, energetike, doprave či vojensko-technickej spolupráci.

Rusko je pre Slovensko strategickým partnerom najmä v energetickej oblasti. Z Ruska do krajiny priteká ropa či zemný plyn. Dováža tiež železnú rudu, čierne uhlie a palivové články do jadrových reaktorov. Slovensko má s Ruskom v zahranično-obchodnej činnosti jedno z najväčších pasívnych sáld, vlani presiahlo dve miliardy eur.

Medvedev dnes po politických rokovaniach položí veniec k pomníku na Slavíne, kde je pochovaných takmer 7000 sovietskych vojakov, ktorí padli v oslobodzovacích bojoch Bratislavy a okolia v roku 1945. Pred odletom ruskej delegácie čaká slovenského prezidenta a jeho hosťa koncert Súboru piesní a tanca Ruskej armády Alexandra Vasilijeviča Alexandrova.

Medvedev odletí večer do Prahy, kde vo štvrtok spolu s prezidentom USA Barackom Obamom podpíše dohodu o znížení jadrového arzenálu oboch krajín.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu