Pondelok27. máj 2024, meniny má Iveta, zajtra Viliam

Medvedev vyznamená vojnových veteránov a položí veniec na Slavíne

Dmitrij Medvedev
Dmitrij Medvedev (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ruský prezident Dmitrij Medvedev sa počas aprílovej dvojdňovej návštevy Slovenska stretne so všetkými troma najvyššími ústavnými činiteľmi.

So svojim proťajškom Ivanom Gašparovičom vyznamená vojnových veteránov. Naplánované je aj kladenie vencov na bratislavskom Slavíne, kde je pochovaných vyše 6800 vojakov Červenej armády. O programe hlavy štátu Ruskej federácie dnes informovala prezidentská kancelária.

Medvedev pricestuje na Slovensko 6. apríla na pozvanie prezidenta Gašparoviča. Z Bratislavy odletí do Prahy, kde by mal s americkým prezidentom Barackom Obamom podpísať dohodu o obmedzení jadrového arzenálu. Po príchode do Bratislavy čaká ruskú hlavu štátu s manželkou tradičný privítací ceremoniál na nádvorí Prezidentského paláca. Nasledovať bude slávnostná večera, ktorú na počesť svojho hosťa zorganizuje Gašparovič.

Druhý deň bude patriť pracovnému rokovaniu, na ktorom by mali hlavy oboch štátov podpísať medzištátne dohody. Štátnici vyznamenajú tiež veteránov druhej svetovej vojny. Prezident Ruskej federácie sa následne stretne s premiérom Robertom Ficom (Smer-SD) na pracovnom obede na Úrade vlády. Naplánovaná je aj schôdzka s predsedom parlamentu Pavlom Paškom (Smer-SD) v Historickej budove Národnej rady.

Ruský prezident navštívi v sprievode slovenskej hlavy štátu pri príležitosti 65. výročia oslobodenia hlavného mesta aj monumentálny pamätník na bratislavskom Slavíne. Položením vencov a krátkymi príhovormi si obaja štátnici uctia pamiatku vojakov Červenej armády, padlých počas druhej svetovej vojny pri oslobodzovaní Bratislavy.

Oficiálnu návštevu Slovenska ukončí prezident Ruskej federácie na koncerte legendárneho Súboru piesní a tanca Ruskej armády Alexandra Vasilijeviča Alexandrova.

Ruský prezident naposledy navštívil krajinu vo februári 2005; v Bratislave sa vtedy stretla bývalá hlava štátu Vladimir Putin s niekdajším americkým prezidentom Georgeom Bushom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu