Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Medvedev s Obamom v apríli na Slovensko?

Dimitrij Medvedev a Barack Obama
Dimitrij Medvedev a Barack Obama (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Ruský prezident Dmitrij Medvedev by mohol so svojím americkým náprotivkom Barackom Obamom podpísať novú zmluvu o odzbrojení pri svojej najbližšej zahraničnej ceste, ktorá povedie začiatkom apríla na Slovensko. Uviedol to dnes ruský denník Vedomosti s odvolaním na nemenovaný zdroj z ruskej diplomacie. V hre je podľa denníka aj Praha.

"Pravdepodobnosť, že zmluva bude podpísaná pred washingtonským summitom o jadrovej bezpečnosti (12.-13. apríla) je vysoká. Miest na podpis je niekoľko, vrátane predtým spomínané Prahy. Tá má symbolický význam: vlani 4. apríla tu Barack Obama ohlásil nové odzbrojovacie iniciatívy," napísali Vedomosti. Dodali, že podpis by mohol byť spojený s najbližšou prezidentovou zahraničnou cestou - a Medvedev sa podľa denníka chystá 5. a 6. apríla na Slovensko na účasť na oslavách 65. výročie víťazstva v II. svetovej vojne.

Predtým slovenskí predstavitelia hovorili, že ruský prezident by sa mal zúčastniť osláv oslobodenia Bratislavy 7. apríla.

O uzatvorení novej zmluvy o redukcii jadrových hlavíc a ich nosičov teraz v Moskve rokuje šéfka americkej diplomacie Hillary Clintonová. Vo štvrtok sa zhodla s ruským ministrom zahraničia Sergejom Lavrovom, že dohoda je blízko dokončenia. Ale termín a miesto, kde by mohla byť podpísaná, neoznámili. Tento týždeň sa v tejto súvislosti hovorilo aj o Kyjeve.

Dnes sa Clintonová v Moskve stretne s prezidentom Medvedevom a premiérom Vladimirom Putinom. Podľa predsedu zahraničného výboru ruskej snemovne Konštantína Kosačova sa presný dátum podpísania zmluvy neoznamuje, pretože nie je isté, kedy sa dokument podarí technicky dokončiť.

Nová zmluva má nahradiť zmluvu o obmedzení stavu strategických zbraní (START) z roku 1991. Medvedev a Obama sa už vlani v júli predbežne dohodli, že znížia počet jadrových hlavíc na nosičoch na 1500 až 1675 kusov na každej strane a počet nosičov na 500 až 1100. Rozhovory pôvodne mali byť do decembra uzavreté, ale termín sa opakovane odkladal, aj kvôli sporom o americkú protiraketovú obranu.

Väzba medzi útočnými a obrannými zbraňami, na ktorej trvá Moskva, nemá byť podľa denníka Vedomosti vyjadrená priamo v texte zmluvy, ale v ruskom vyhlásení. Podľa neho Rusko môže od zmluvy odstúpiť, ak protiraketová obrana ohrozí strategickú rovnováhu síl.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu