Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Gašparovič vlastenecký zákon vráti parlamentu

Prezident sporný zákon nepodpísal.
Prezident sporný zákon nepodpísal. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Žiaci štátnych škôl nebudú musieť zatiaľ počúvať hymnu na začiatku školského týždňa. Prezident Ivan Gašparovič dnes pred novinármi vyhlásil, že vráti parlamentu sporný vlastenecký zákon, ktorý mal platiť od apríla.

Prezidentovi prekážalo napríklad, že školy by nemali dostatok času na to, aby sa na zákon pripravili. Proti norme, ktorá zavádzala aj sľuby vernosti štátu protestovali nedávno stovky študentov.

Zákon presadila vládna SNS. Premiér Robert Fico však nedávno vyzval prezidenta, aby normu vrátil parlamentu. Jej účinnosť by sa podľa Fica mala presunúť na september.

Gašparovič tvrdil, že nevyhnutný je nielen odklad účinnosti normy, ale aj náprava formálnych chýb. Voči obsahu zákona výhrady nemal. Okrem hrania hymny mali v školských triedach pribudnúť štátny znak, zástava či preambula ústavy.

Premiérovi kritici tvrdili, že predseda vlády chce presunúť účinnosť zákona do obdobia po júnových parlamentných voľbách, pretože naň ľudia reagovali nepriaznivo a obáva sa straty popularity.

Na schválenie zákona reagovala časť oponentov demonštráciou pred prezidentským palácom. Na zhromaždení sa zišla asi tisícka ľudí, zväčša študentov. Vyzývali hlavu štátu, aby normu nepodpísal. Už skôr kritici normy tvrdili, že cit vlastenectva si nemožno vynucovať zákonom.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu