Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Fico chce odklad vlasteneckého zákona

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico (Smer-SD) požiadal prezidenta Ivana Gašparoviča, aby zvážil vetovanie kontroverzného vlasteneckého zákona. Fico však neodmietol obsah normy, ale vyslovil sa za posunutie jej účinnosti na september.

"Ja som tiež pána prezidenta požiadal, že či by nezvážil vrátiť zákon práve z toho dôvodu, aby sa presunul termín účinnosti," povedal Fico v diskusnej relácii televízie TA3. "Ja neočakávam, že by prezident vracal zákon z obsahového dôvodu," dodal premiér. Reakciu prezidentskej kancelárie sa získať zatiaľ nepodarilo.

Predseda najsilnejšej politickej strany zákon neodmietol. "Jediné, čo mi na tomto zákona vadí, je dátum účinnosti. (...) Bolo možno treba uvažovať o termíne účinnosti od 1. septembra, kedy začína školský rok, aby sa pripravilo aj financovanie," poznamenal.

Školy už skôr upozornili, že vybavenie tried štátnymi symbolmi či technikou na hranie hymny, aby splnili zákon, im zvýši náklady. Proti norme protestovala v Bratislave asi tisícka ľudí.

Zákon, ktorý navrhla vládna SNS, presadili v Národnej rade koaliční poslanci. Predpokladá hranie hymny okrem škôl tiež pred každým zasadnutím vlády, mestského, obecného či krajského zastupiteľstva, ako aj skladanie sľubu vernosti štátu štátnymi zamestnancami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu