Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

V Bratislave sa stretnú odporcovia fašizmu i pravicoví radikáli

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - V Bratislave sú na dnes pri príležitosti 71. výročia vzniku vojnového Slovenského štátu krátko po sebe ohlásené demonštrácie jeho odporcov i prívržencov.

Tradičnému pochodu pravicových extrémistov spred sídla hlavy štátu k hrobu niekdajšieho prezidenta Jozefa Tisa bude predchádzať protest viacerých mimovládnych organizácií. Polícia v obave z možných konfliktov nasadí do akcie 500 policajtov.

Vlaňajšie zhromaždenie niekoľkých stovák pravicových radikálov v Bratislave polícia po hodine rozpustila pre propagáciu fašizmu, predviedla 14 ľudí a bývalého vodcu Slovenskej pospolitosti Mariana Kotlebu spolu s jednou Češkou obvinila.

Popoludňajšia demonštrácia odporcov fašizmu je jednou z viacerých víkendových akcií iniciatívy Dosť bolo ticha na protest proti propagácii totality a fašizmu. Umelec Ľubo Stacho plánuje krátko popoludní v centre mesta rozmiestniť kamene s reprodukciami fotografií ako spomienku na umučených a zavraždených slovenských Židov. V kníhkupectve Artforum zas budú diskutovať historici o odvrátenej tvári 14. marca 1939. Celodenný kultúrny protest ukončia reggae party v hudobnom klube Intergalaktická Obluda a koncert vážnej hudby v Zichyho paláci.

Sympatizanti Slovenského štátu sa stretnú o 14:00 pred Prezidentským palácom, odkiaľ by sa mali presunúť k Tisovmu hrobu na Martinskom cintoríne. Organizačné pokyny k akcii zverejnila na svojej stránke radikálna Slovenská pospolitosť, ktorá na seba naposledy upozornila protirómskymi protestmi vo viacerých slovenských mestách.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu