Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Vollebaek odporučil zmeny zákona o jazykoch menšín

Robert Fico a Knut Vollebaek
Robert Fico a Knut Vollebaek

BRATISLAVA - Vysoký komisár OBSE pre menšiny Knut Vollebaek dnes slovenskej vláde odporučil, aby po sprísnení zákona o slovenčine začala s úpravami zákona o jazykoch menšín.

Uviedol to dnes na brífingu po stretnutí s ministrom zahraničných vecí Miroslavom Lajčákom (nominant Smeru-SD). Podľa ministra je slovenská vláda pripravená novelizovať zákon, no v súčasnosti na to vraj nie je vhodná atmosféra.

"Predbežné skúmanie zákona o používaní jazykov menšín nám naznačuje, že je tu priestor na to, aby sa tento zákon novelizoval, aby bol lepší, kompatibilnejší s ustanoveniami zákona o štátnom jazyku," uviedol zástupca Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) Vollebaek.

"Slovenská vláda je pripravená na akúkoľvek odbornú debatu," reagoval Lajčák. Dodal však, že v súčasnosti si ju nevie predstaviť, pretože maďarskí politici naďalej zavádzajú o pravidlách slovenského zákona. Naposledy tiež predstaviteľov vlády pobúrilo, keď Budapešť koncom januára avizovala vytvorenie fondu na preplácanie pokút, ktoré od septembra zaviedla novela slovenského jazykového zákona.

Podľa ministerstva kultúry tak chcú zasahovať do vnútorných záležitostí krajiny. Vollebaek vytvorenie fondu komentovať nechcel. Poznamenal však, že ide o otázku, ktorú bolo treba riešiť najprv na medzištátnej úrovni a až potom schváliť.

Novelizácia zákona o jazykoch menšín bude úlohou pre novú vládu, keďže krajinu v júni čakajú parlamentné voľby. "Vrátime sa späť a dáme vláde konkrétne odporúčania a návrhy," prisľúbil komisár. "Musíme sa pozrieť hlavne na rozsah, pretože zákon o štátnom jazyku sa rozšíril aj na fyzické osoby, a to bude mať dopad na uplatňovanie zákona o používaní jazyku menšín," dodal.

Komisár tiež chce sledovať vývoj okolo kontroverzného jazykového zákona, ktorý vlani upriamil medzinárodnú pozornosť na Slovensko. Zaujímať ho bude, či budú následky zákona v súlade so zámermi vlády. Tá ním vraj chcela umožniť Slovákom, aby sa k informáciám v slovenčine dostali aj na menšinami obývaných územiach. Výčitky vláda odmietala. V decembri však reagovala na jeho sporné výklady schválením zásad, ktoré určujú, v akých prípadoch môžu úrady, inštitúcie, firmy a podnikatelia dostať pokutu od 100 do 5000 eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu