Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

ŽSR ponúkajú zájazdy, nemajú však poistenie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Štátom kontrolované Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) začali ponúkať pobytové a poznávacie zájazdy pre verejnosť, nemajú však uzavreté povinné poistenie proti úpadku. Toto poistenie, ktoré má chrániť spotrebiteľov v prípade finančných problémov organizátora dovoleniek, vyžaduje zákon.

Pokiaľ ho firma nemá, hrozí jej pozastavenie alebo zrušenie živnosti na túto činnosť. Správca železničnej infraštruktúry ponúka zájazdy prostredníctvom organizačnej zložky - Závodu služieb železníc. Okrem dovolenky do bulharského Sozopolu, ktorú už inzeroval v dennej tlači, ponukový katalóg zahŕňa aj poznávacie výlety do Ríma, Paríža, Londýna, Moskvy či do Nórska a Maroka.

"Pokiaľ organizujú, ponúkajú a predávajú zájazdy, musia byť podľa zákona poistení proti insolventnosti," povedal viceprezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr Stanislav Macko.

Zájazdy začali železnice predávať už vlani, zo začiatku len pre vlastných zamestnancov. Tento rok si u nich môžu dovolenku zakúpiť aj ďalší záujemcovia. "Naše cestovné aktivity v minulom roku súviseli len s prepravou železničiarov prostredníctvom voľných cestovných lístkov. Poistenie proti úpadku sme ako štátna organizácia zatiaľ neuzatvorili," informovala Dana Hurtová z odboru komunikácie železníc.

V roku 2009 ponuku spoločnosti využilo 146 železničiarov a ich rodinných príslušníkov. "V porovnaní s inými sú zamestnanci železničných spoločností využívaním voľných zahraničných cestovných lístkov zvýhodnení, pretože tie im umožňujú cestovať niekedy až o polovicu lacnejšie," tvrdí ŽSR. Okrem tejto spoločnosti na Slovensku podniká aj osobný prepravca Železničná spoločnosť Slovensko a nákladný prepravca Železničná spoločnosť Cargo Slovakia.

Napriek tomu, že služby v cestovnom ruchu nie sú hlavným predmetom činnosti ŽSR, správca koľají tvrdí, že na ne nedopláca. V minulom roku, keď predstavil prvú ponuku, z nej získal 7300 eur. Napríklad cena zájazdu do Sozopolu je porovnateľná alebo mierne výhodnejšia ako ponuka konkurenčných cestovných kancelárií. Na začiatku sezóny v júni sa začína na 100 eurách, počas letných prázdnin sa vyšplhá na 150 eur. Nezahŕňa však stravovanie, penzión je od mora vzdialený asi na päť minút chôdze.

"Presvedčili sme sa, že záujem o cestovanie je u železničiarov stále veľký. Napriek súčasnému rozmachu cestovných kancelárií a leteckých spoločností je cestovanie po koľajniciach pre značný počet našich kolegov (...) cenovo výhodnejšie," uviedli železnice.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu