Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Výrobcovia štátnych symbolov sa chystajú na nápor klientov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Výrobcovia zástav a vlajok sa v týchto dňoch chystajú na súboj o zákazníkov. Štátne školy i obce budú musieť po schválení kontroverzného vlasteneckého zákona vybaviť svoje triedy či zasadačky štátnymi symbolmi.

Niektoré firmy už pripravili ponuky a dúfajú, že im nečakaná šanca získať v čase krízy viac objednávok prinesie lepšie hospodárske výsledky. Na Slovensku je zhruba 2700 štátnych základných a stredných škôl a necelých 3000 obcí. Možným klientom sa už začali ozývať prvé firmy.

"Máme tu jedného podnikateľa, ktorý nám ponúka štátne symboly," povedala riaditeľka základnej školy vo východoslovenskom Kráľovskom Chlmci Katarína Hurková. Firmy novej situácii prispôsobujú svoju obchodnú politiku.

"Prerábame internetovú stránku. Dávame si na čelnú stranu znaky a vlajky ako ponuku. Samozrejme, chceme sa zviditeľniť," vyhlásil majiteľ firmy Esko z Plaveckého Štvrtka Stanislav Sofka. Ak sa firme podarí zo zvýšeného záujmu vyťažiť, využije svoje kapacity naplno.

"Dá sa robiť aj na dve-tri zmeny, keď je zákazka," dodal majiteľ. "Chystáme ponuku vlajok Slovenskej republiky v niekoľkých rozmeroch za špeciálne ceny," povedal zástupca ružomberskej firmy Signo. Akcia bude podľa neho určená školám.

Podobné ponuky už školám vypracovali aj v minulosti, napríklad pred začiatkom školského roka či Vianoc. "Keďže už máme asi druhý rok horší, myslím si, že by to mohlo trošku pomôcť k zvýšeniu obratu," poznamenal. "Očakávame zvýšenie našej celkovej produkcie, čo sa týka štátnych vlajok," potvrdila Zuzana Kováčiková, majiteľka bratislavskej firmy 2U, ktorá prevádzkuje portál vlajky.sk.

Dodala, že záujemcovia, predovšetkým školy, zatiaľ hlavne mapujú ceny a dodacie lehoty. Čakajú totiž ešte na presnejšie pokyny, ako majú zástavy v triedach vyzerať. Vyhlášku pripravuje ministerstvo školstva.

"Budeme detailne určovať, kde majú tie štátne symboly visieť, v akom rozmere," povedal minister školstva Ján Mikolaj (SNS). Vlajka s rozmermi 60 krát 90 centimetrov vyjde zhruba na 12 až 13 eur vrátane dane z pridanej hodnoty, zástava o veľkosti 80 krát 120 centimetrov je zhruba o dve až tri eurá drahšia.

Pri nákupe väčšieho počtu kusov je možné získať zľavu. Zákon na podporu vlastenectva presadili poslanci vládnej koalície tento týždeň. Ak ho podpíše prezident Ivan Gašparovič, školy a samosprávy sa ním budú musieť riadiť od 1. apríla.

Norma počíta s tým, že štátnymi symbolmi musí byť vybavená každá vyučovacia miestnosť na štátnych školách. Obce či krajské samosprávy zas majú povinnosť zástavy umiestniť v miestnostiach, kde rokuje zastupiteľstvo.

Zákon však nestanovuje žiadne tresty za jeho nedodržiavanie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu