Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Zákon podľa Galbavého vlastenectvo skôr oslabuje

Tomáš Galbavý
Tomáš Galbavý (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Za kontraproduktívny až škodlivý považuje Tomáš Galbavý z SDKÚ-DS zákon na podporu vlastenectva, ktorý dnes schválil parlament. „Skôr vlastenectvo oslabuje,“ myslí si o norme z dielne SNS.

Podľa neho je to len pokus o hľadanie voličov prostredníctvom zákona na nejakej nacionálnej báze. „Smer preberá agendu SNS, preberá maďarskú kartu, tak recipročne SNS sa snaží vyvážiť túto stratu svojím spôsobom, napríklad aj týmto zákonom,“ zhodnotil. Ako dodal, „je to hra, no nemuseli ju ukončiť tým, že prijali nezmyselný zákon.“

Vlastenectvo sa podľa poslankyne za SMK Agnés Biró nedá vnútiť zákonom. Ide o dlhodobý pozorný prístup k hodnotám, kultúre a jazyku, ktorý sa buduje na iných základoch ako povinným spievaním hymny. Neúctu k slovenskému jazyku podľa nej dokazujú napríklad samotné vládne inštitúcie, takmer všetky ministerstvá majú internetové stránky označené v anglickom jazyku, a nie v slovenčine, rovnako viacerí poslanci predkladajú do parlamentu návrhy s množstvom zbytočných cudzích slov a v slovenčine sú akurát spojky. Zdôraznila, že vlastenectvo sa nebuduje ani rozkrádaním štátneho majetku a podivnými tendrami.

„Sme radi, že sa k takémuto kompromisu dospelo a Slovensko má takýto zákon, ktorý je bežný aj v iných vyspelých demokratických krajinách,“ komentovala po hlasovaní podpredsedníčka SNS Anna Belousovová. Pripustila, že za prijatím zákona je viacero kompromisov, na ktoré museli národniari pristúpiť. „Život aj politika je umením kompromisu,“ vyhlásila. Zákon je podľa Belousovovej veľmi silným impulzom na posilnenie vlastenectva. Jeden z predkladateľov normy Rafael Rafaj tvrdí, že zabezpečia všetko, čo bude potrebné pre jej napĺňanie a nájdu riešenie, ktoré nezaťaží rozpočet. Ako dodal, už sa teší na nasledujúcu schôdzu parlamentu, ktorá by sa mala podľa zákona začať tónmi hymny. Ak prezident zákon podpíše, do platnosti by mal vstúpiť 1. apríla.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu