Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

SDKÚ si vyberá lídra do volieb, hlasy spočítajú v noci

Mikuláš Dzurinda vypĺňa  hlasovací lístok
Mikuláš Dzurinda vypĺňa hlasovací lístok

BRATISLAVA - Členovia najsilnejšej opozičnej strany SDKÚ-DS dnes rozhodujú o lídrovi, ktorý povedie stranu do júnových parlamentných volieb. Volebné právo dopoludnia už využil jeden z dvojice kandidátov, exminister financií Ivan Mikloš. O post jednotky s ním súperí bývalá ministerka práce Iveta Radičová.

Výsledky hlasovania straníkov by mali byť známe v nočných hodinách.

"Za najdôležitejšie považujem, aby sme boli a ostali tímom," povedal Mikloš v spravodajskej televízii TA3. Volebný líder je dôležitý nielen z hľadiska parlamentných volieb, ale aj z pohľadu ďalších povolebných záležitostí, dodal.

Podporiť jedného z uchádzačov o pozíciu volebnej jednotky dnes môže prísť viac ako 5400 straníkov. Volebné miestnosti sa zatvoria o 17:00. Konečné výsledky hlasovania by podľa TA3 mohli byť známe do jednej hodiny po polnoci, slávnostne ich vyhlásia v nedeľu predpoludním.

Líder kandidátky SDKÚ-DS by mal po voľbách viesť rokovania o prípadnej povolebnej koalícii s ďalšími stranami. Zároveň by mal byť v prípade volebného úspechu aj nominantom strany na post premiéra.

Stranu mal pôvodne do volieb viesť jej predseda a expremiér Mikuláš Dzurinda. Svojej pozície sa však nečakane vzdal po tom, čo súčasný premiér Robert Fico (Smer-SD) obvinil SDKÚ-DS z prania špinavých peňazí. Tvrdil, že do jej financovania boli zatiahnuté aj zahraničné firmy s napojením na daňové raje.

Primárne voľby v SDKÚ-DS nemajú jasného favorita. Podľa nedávneho prieskumu agentúry Polis by väčšina priaznivcov Dzurindovej strany uvítala na čele kandidátky Radičovú. Tá patrila v minulosti k najobľúbenejším opozičným politikom a v minuloročných prezidentských voľbách získala takmer milión hlasov.

SDKÚ-DS síce dlhodobo ostáva najsilnejšou opozičnou stranou, ale vo februárovom prieskume agentúry Focus získala len 11,3 percenta hlasov, zatiaľ čo najpopulárnejšia vládna strana Smer-SD 38,6 percenta.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu