Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nemocnica v Topoľčanoch preruší liečbu pacientov

Riaditeľ topoľčianskej nemocnice Martin Naništa
Riaditeľ topoľčianskej nemocnice Martin Naništa (Zdroj: SITA)

NITRA - Spory medzi Nitrianskym samosprávnym krajom a prevádzkovateľom nemocnice v Topoľčanoch vyústili do prerušenia liečby pacientov. Od stredy si pacienti budú musieť vybrať iné zdravotnícke zariadenie.

Vrátiť by sa mohli na budúci týždeň, od pondelka totiž nemocnicu prevezme nezisková organizácia zriadená župou. Hospitalizovaných dnes prevážali do iných nemocníc, časť pacientov prepustili do domáceho liečenia.

Nemocnica v Topoľčanoch pre odvážanie prístrojov a vybavenia súčasnými nájomcami obmedzila liečbu už v minulom týždni. Župan Milan Belica však vtedy upozornil, že súčasní prevádzkovatelia sú povinní liečiť ľudí až do konca mesiaca. Riaditeľ zariadenia Martin Naništa požiadal kraj o zrušenie licencie na poskytovanie zdravotníckej starostlivosti, no Belica žiadosti zatiaľ nevyhovel, informoval jeho hovorca Stanislav Katrinec. Riaditeľ župnej neziskovej organizácie Gabriel Mančík dnes novinárom tvrdil, že v nemocnici začne od pondelka fungovať minimálne päť základných oddelení. nevedel však odhadnúť, kedy bude zariadenie v plnej prevádzke.

Okrem nemocnice v Topoľčanoch nezisková organizácia pod vedením Naništu prevádzkuje aj nemocnicu v Leviciach, kde tiež ohlásili obmedzenie poskytovanie zdravotnej starostlivosti. Postup vedenia nemocníc začala preverovať polícia aj Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. "Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou podal dnes trestné oznámenie na neznámeho páchateľa v spojitosti s ohrozením prevádzky nemocníc s poliklinikou v Topoľčanoch a Leviciach. (...) Povinnosťou prevádzkovateľa je prevádzkovať nemocničné zariadenie do ukončenia zmluvy," informoval hovorca úradu Milan Michalič.

Problémy s prevádzkou nemocníc v oboch mestách začali potom, čo poslanci Nitrianskeho samosprávneho kraja vlani odhlasovali zrušenie nájomných zmlúv so súčasnými nájomcami. Neziskové organizácie podľa predsedu Belicu dlžili kraju za energie prostredníctvom jeho firmy Energo viac ako milión eur. Naništa s týmto tvrdením nesúhlasil a tvrdil, že kraj má naopak nevyrovnané záväzky voči nemocniciam.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu