Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Spornú tepelnú elektráreň v Trebišove úrad zamietol

Elektráreň na okraji Trebišova
Elektráreň na okraji Trebišova (Zdroj: TASR)

KOŠICE - Krajský stavebný úrad v Košiciach zamietol výstavbu kontroverznej tepelnej elektrárne na okraji Trebišova.

S výstavbou nesúhlasil najmä preto, že negatívne stanovisko k plánom už skôr prijali aj iné štátne úrady. Rozhodnutie zatiaľ nie je definitívne, developer sa proti nemu môže ešte odvolať. Potvrdil to dnes prednosta úradu Martin Petruško. Projekt elektrárne za 1,33 miliardy eur plánovala Československá energetická spoločnosť.

"S výstavbou sme ani nemohli súhlasiť, museli sme zohľadniť záporné záväzné stanoviská iných štátnych orgánov," uviedol Petruško. S výstavbou napríklad už skôr nesúhlasil Úrad verejného zdravotníctva v Trebišove, Obvodný úrad v Trebišove a ďalšie inštitúcie. Naopak súhlasné stanovisko s projektom elektrárne vydalo ministerstvo životného prostredia.

Rozhodnutie úrad v týchto dňoch doručí zúčastneným stranám. Československá energetická spoločnosť bude mať potom podľa Petruška približne 30 dní na prípadné odvolanie, vo veci bude potom rozhodovať ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja.

Plán na výstavbu elektrárne vyvolal nevôľu časti obyvateľov mesta, mestskej samosprávy a kritizovali ho aj ekológovia a predstavitelia Maďarska. Najväčšia tepelná elektráreň v krajine, ktorej projekt počítal s troma uhoľnými a jedným paroplynovým blokom s celkovým výkonom 885 megawattov, mala stáť v tesnej blízkosti obytnej zóny. Proti elektrárni zozbierali aktivisti v Trebišove približne 9000 podpisov tamojších obyvateľov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu