Pondelok17. jún 2024, meniny má Adolf, zajtra Vratislav

Slovenský pas získal aj ďalší údajný zločinec z Balkánu

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Slovensko v minulosti udelilo pas aj ďalšiemu mužovi z Balkánu, ktorý je považovaný za vodcu medzinárodnej zločineckej skupiny. Napísal to dnes denník Sme s odvolaním na stránku Interpolu.

Pôvodom Čiernohorec Zoran Kostić stál podľa Sme na čele srbského gangu zlodejov s názvom Pink Panthers (Ružoví panteri). Minulý týždeň na Slovensku vzbudili rozruch informácie, že ministerstvo vnútra udelilo občianstvo údajnému narkobarónovi Darkovi Šaričovi. Kostić je podozrivý z ekonomických i násilných trestných činov, napísalo Sme.

Minulý rok ho podľa denníka zadržali v Paríži. Jeho gang má od roku 1999 v Európe na svedomí údajne 90 lúpeží s celkovou škodou 100 miliónov eur. Skupina má viac ako 200 členov, asi tridsiatka z nich pochádza z čiernohorského mesta Cetinje, tvrdilo Sme. Ministerstvo vnútra podľa Sme zatiaľ nevysvetlilo, prečo Kostić získal slovenské občianstvo. Bližšie sa ešte nevyjadrilo ani k okolnostiam, ako sa k slovenskému cestovnému dokladu dostal Šarić.

Na neho Srbsko vydalo medzinárodný zatykač pre podozrenie, že stál za jedným z najväčších kontrabandov juhoamerických narkotík do Európy. Šarić získal slovenský pas v januári 2006, už predtým mal údajne na Slovensku trvalý pobyt. Slovenský pas umožňoval aj pred vstupom do Schengenu koncom roku 2007 voľnejšie cestovanie po Európskej únii ako doklady Srbska či už rozpadnutého spoločného štátu Srbska a Čiernej Hory. Občania Srbska, Čiernej Hory, ale aj Macedónska sa totiž bezvízového styku s väčšinou európskych štátov dočkali až vlani v decembri.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu