Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Súdia pokrývača za požiar bytovky v Trenčíne

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto

TRENČÍN – Okresný súd v Trenčíne opätovne odročil prípad požiaru strechy bytovky na Zlatovskej ceste v Trenčíne. Prokurátor viní živnostníka Mariána Ch. (52) z Považskej Bystrice.

Na dnešnom pojednávaní vypočul len Ivana Hyžu, ktorý na strechu ešte v roku 2004 robil odborný posudok. Strecha zatekala a Hyža potvrdil, že nebola postavená podľa projektu. Obrovský požiar vznikol v máji 2007 práve pri jej oprave. Obhajoba tvrdí, že to mohlo mať vplyv na vznik požiaru.

Súd s Mariánom Ch. sa začal v novembri. Požiar podľa obžaloby spôsobil spolu s dvoma pomocníkmi, keď na streche horákmi lepil asfaltové pásy. Drevená konštrukcia strechy sa následne vznietila. Škody presiahli 150-tisíc eur, okrem jej náhrady mu hrozí za trestný čin všeobecného ohrozenia až päťročné väzenie.

Súd sa chce ešte oboznámiť s civilnými súdmi medzi zhotoviteľmi bytovky a jej obyvateľmi a následne posúdi, či treba privolať aj odborníka, ktorý by príčinnú súvislosť medzi sfušovanou strechou a požiarom potvrdil alebo vylúčil. Na streche bol totiž oproti projektu použitý iný druh dreva a nesprávnym spôsobom výstavby sa zvlnila lepenka. Pojednávanie pokračuje 6. apríla.

Podľa policajného znalca ako aj hasičov však požiar spôsobil jednoznačne Marián Ch., a to neopatrnou manipuláciu s otvoreným ohňom. Prokurátor mu tiež dáva za vinu nedodržanie vyhlášky o požiarnej ochrane a porušenie zákona o ochrane pred požiarmi, pretože na streche nemali hasiace prístroje, ale len niekoľko vedier s vodou.

K požiaru došlo, keď sa počas izolačných prác začalo zo strechy dymiť. Keď robotníci narezali časť izolácie, dym sa vyvalil. Zavolali hasičov a do ich príchodu odpratávali fľaše s plynom. Hasiči mali po príchode prácu sťaženú tým, že išlo o skrytý oheň a keď strechu otvorili, vyšľahali z nej obrovské plamene. Požiar si napriek riziku nevyžiadal obete ani vážne zranenia. Po niekoľkohodinovom hasení prúdmi vody však ostala v bytovke spúšť a niektoré byty sa na dlhší čas stali neobývateľnými.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu