Nedeľa26. máj 2024, meniny má Dušan, zajtra Iveta

Pravda.sk: Pohrebníctvu potvrdili pokutu viac ako 237 tisíc

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA- Bratislavské pohrebníctvo Marianum neuspelo na krajskom súde so žalobou proti pokute 237.668 eur od Protimonopolného úradu. Napísal to dnes internetový portál denníka Pravda. PMÚ pohrebníctvo potrestal za zneužívanie dominantného postavenia na trhu. Marianum už ohlásilo, že sa proti verdiktu odvolá.

"Počkáme si na doručenie rozsudku, no už teraz vieme, že sa proti nemu odvoláme," citovala Pravda.sk šéfa pohrebníctva Miloslava Hrádeka. Dodal, že rozhodnutie senátu bratislavského krajského súdu nebolo jednoznačné.

Marianum spravuje v hlavnom meste krematórium a väčšinu cintorínov. PMÚ tvrdil, že pohrebníctvo nútilo konkurenčné firmy odoberať pohrebné služby, ktoré by mohli poskytovať samostatne. Konkurencia vraj napríklad musela automaticky platiť za služby obradníka, zapožičanie katafalku a nosičov v rámci poplatku za zapožičanie obradnej siene bez ohľadu na to, či si ich objednali.

Pokuty od PMÚ dostalo aj samotné hlavné mesto, keďže sporný postup pohrebníctva odobrilo. Úrad Bratislave vymeral dve sankcie, a to 4979,08 eura a 331,94 eura. Pravda.sk napísala, že krajský súd ešte v januári zamietol aj žaloby magistrátu proti rozhodnutiu PMÚ.

Predseda Slovenskej asociácie pohrebných a kremačných služieb Ladislav Stríž tvrdil, že po zákroku PMÚ sa situácia ostatných súkromných pohrebných služieb v Bratislave zlepšila. "Už neplatí, že privátne pohrebníctvo, ktoré si ľudia vybrali, pomaly nemohlo za brány cintorínov. Smie ponúknuť vlastného obradníka, nosičov aj ďalšie služby," povedal Pravde.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu