Pondelok17. jún 2024, meniny má Adolf, zajtra Vratislav

PMÚ potvrdil pokutu pre Marianum, sankciu výrazne zvýšil

BRATISLAVA - Bratislavské pohrebníctvo Marianum musí zaplatiť pokutu 237.668 eur (7,16 milióna Sk) za údajné zneužitie dominantného postavenia na trhu. Pokutu pre spoločnosť potvrdila Rada Protimonopolného úradu (PMÚ), ktorá sankciu zvýšila z pôvodných 102.901 eur (3,1 milióna korún).

Informovala o tom dnes hovorkyňa úradu Alexandra Bernáthová. Rozhodnutie nadobudlo právoplatnosť v pondelok, Marianum ho ešte môže napadnúť na súde. "Rada úradu pri ukladaní pokuty brala do úvahy predovšetkým závažnosť protiprávneho konania, dopad na trh a dĺžku trvania protiprávneho stavu," napísala v tlačovej správe Bernáthová.

Marianum, ktoré spravuje krematórium a väčšinu cintorínov v hlavnom meste, podľa PMÚ opakovane znevýhodnilo konkurenčné firmy tým, že ich nútilo odoberať pohrebné služby, ktoré by mohli poskytovať samostatne. Konkurenti tak napríklad museli automaticky platiť za služby obradníka, zapožičanie katafalku a nosičov v rámci poplatku za zapožičanie obradnej siene bez ohľadu na to, či si ich objednali.

PMÚ pokutovalo za údajné zvýhodnenie pohrebníctva Marianum aj mesto Bratislava. Podľa úradu mu umožnilo účtovať si neodôvodnené poplatky za rôzne služby a poskytlo mu výhradné postavenie pri obradoch, ktoré sú vykonávané v objektoch mesta. Spoločnosť vraj mohla vyberať od pozostalých poplatky za likvidáciu kvetinových darov po pohrebe vrátane ich odvozu na skládku, pričom za tieto služby si účtovala už v poplatku za prenájom hrobového miesta.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu