Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Slovensko porušilo dohodu, tvrdí hovorca maďarskej vlády

Gordon Bajnai
Gordon Bajnai (Zdroj: TASR)

BUDAPEŠŤ - Slovensko tým, že v stredu prijalo zásady na vykonávanie jazykového zákona, porušilo dohodu, ktorú v septembri uzatvorili slovenský a maďarský premiér Robert Fico a Gordon Bajnai.

V stredu to v Budapešti vyhlásil hovorca maďarskej vlády Domokos Szollár. Zásady na vykonávanie zákona o štátnom jazyku sú navyše v rozpore nielen s dohodou medzi Ficom a Bajnaiom, ale aj s odporúčaniami Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), povedal Szollár. Budapešť bude podľa neho finančne odškodňovať prípadné obete nového slovenského jazykového zákona a bude im pomáhať a radiť aj v legislatívnych otázkach.

Zásady na vykonávanie jazykového zákona majú začať platiť od 1. januára 2010. Podľa stanoviska ministerstva kultúry, ktoré je ich predkladateľom aj autorom zákona, ide o vnútornú záležitosť Slovenskej republiky. Maďarská strana bude podľa ministerstva o obsahu dokumentu "iba informovaná na pôde zmiešanej slovensko-maďarskej komisie, ktorej zasadnutie organizuje ministerstvo zahraničných vecí".

Maďarské výhrady k slovenskému jazykovému zákonu v stredu označil za neopodstatnené aj slovenský minister zahraničia Miroslav Lajčák. "Budapešť sa predovšetkým ocitla v pasci svojich vlastných bombastických vyjadrení na začiatku, keď sa mnohí politici pasovali do úlohy nejakých samozvaných vykladačov európskych noriem, európskeho práva a zrazu s prekvapením zisťujú, že relevantné európske inštitúcie majú iný názor, veľmi blízky nášmu názoru," konštatoval Lajčák.

Maďarský premiér Gordon Bajnai v utorok na rokovaní s predstaviteľmi Maďarov žijúcich v zahraničí v Budapešti vyhlásil, že situácia a posledné udalosti súvisiace so slovenským jazykovým zákonom sú znepokojujúce. Maďarsko bude podľa Bajnaia rozhodne reagovať na to, ak nejaká krajina prijme opatrenia, ktoré nebudú v súlade s európskymi normami, a tým viac v prípade, ak budú takéto opatrenia znevýhodňovať maďarskú menšinu. Maďarský premiér narážal na slovenský jazykový zákon, ktorý podľa Budapešti nespĺňa európske štandardy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu