Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ľudia proti rasizmu: SNS klesá na úroveň pospolitosti

Predseda SNS Ján Slota
Predseda SNS Ján Slota

BRATISLAVA - Štatistiky kriminality vytvorené na etnickom princípe vníma občianske združenie Ľudia proti rasizmu ako veľmi tendenčné zhromažďovanie údajov, ktoré nereflektujú súvislosť s páchaním kriminality a neposkytujú žiadne relevantné informácie o tom, čo ovplyvňuje páchanie trestnej činnosti a ako jej možno predchádzať.

"Naopak, etnicky postavená štatistika vyvoláva nepravdivý dojem, že je to práve etnicita, ktorá podmieňuje delikvenciu a podpisuje sa pod kvantitatívny a kvalitatívny stav kriminality," uviedol dnes pre agentúru SITA hovorca združenia Juraj Kiss v reakcii na žiadosť SNS, aby sa dôkladnejšie mapovala rómska kriminalita v regiónoch. Národniari zároveň navrhujú opätovné zavedenie štatistiky trestných činov Rómov.

"Sme presvedčení, že ak by sa kriminalita skúmala na vzorkovej skupine Rómov a Nerómov, pričom obe skupiny by mali v zásade rovnaké sociálne prostredie, vyčíslenie kriminality by v oboch skupinách vykazovalo zhodné parametre. Napríklad skupina vysokoškolsky vzdelaných Rómov a skupina vysokoškolsky vzdelaných Nerómov by mala približne rovnaké zastúpenie spáchaných trestných činov," tvrdí hovorca občianskeho združenia.

"Azda za jediný tolerovaný dôvod poznania etnicity na strane páchateľa a obete považujeme výlučne rasovo motivovanú trestnú činnosť, teda prípady, keď bol skutok spáchaný práve z dôvodu etnickej neznášanlivosti. Poznanie týchto údajov totiž vyplýva priamo zo samotnej podstaty daného druhu kriminality," uviedol Kiss. Preto podľa neho návrh SNS, ktorý tento týždeň prezentovala podpredsedníčka strany Anna Belousovová, Ľudia proti rasizmu odmietajú a považujú ho skôr za účelový ťah a súčasť predvolebnej rétoriky, ktorou sa SNS snaží nadviazať na aktuálne protirómske nálady.

"V čase, keď by sme očakávali vyhranený postoj vládnej moci ku kumulujúcemu sa verbálnemu hanobeniu rómskeho etnika napríklad v internetových sociálnych sieťach alebo na mítingoch Slovenskej pospolitosti, sa paradoxne koaličná strana SNS snaží z tejto atmosféry ťažiť," konštatuje Kiss. Dodáva, že podľa združenia, ktoré zastupuje, je takýto návrh veľmi nízkou a populistickou ambíciou, ktorou SNS klesá na úroveň Slovenskej pospolitosti.

Národniari chcú na základe štatistík kriminality Rómov usmerňovať pomoc a podporu štátu konkrétnym regiónom a obciam, ale aj rozhodovať o trestných postihoch a ochrane obyvateľstva. Belousovová tvrdí, že nejde o porušenie ľudských práv, ale "o veľmi konkrétne postihovanie kriminálnikov." Antirasisti hodnotia vyjadrenia Belousovovej o účele navrhovanej štatistiky prinajmenšom ako protirečivé. "Na jednej strane konštatuje, že cieľom takejto štatistiky je postihovať konkrétnych kriminálnikov, no zároveň navrhuje, aby štatistika stála na skupinovom, etnickom princípe," vysvetlil Kiss.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu