Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Štátnemu tajomníkovi Krištofovi hrozí 12 rokov väzenia

ilustračné foto
ilustračné foto

PARTIZÁNSKE – Krajská prokuratúra v Trenčíne obžalovala štátneho tajomníka ministerstva hospodárstva Pavla Krištofa. Nominanta ĽS-HZDS viní, že sa dopustil trestného činu neodvedenia dane a poistného vo veľkom rozsahu.

Okresný súd v Partizánskom dnes obžalobu prijal a vytýčil hlavné pojednávanie na 9. marca. V prípade dokázania viny Pavlovi Krištofovi hrozí až dvanásťročné väzenie. Obhajoba obžalobu pokladá za tendenčnú a spolitizovanú.

Prokuratúra okrem Krištofa obžalovala ďalších štyroch ľudí. Hovorca Krajskej prokuratúry v Trenčíne Marián Sipavý uviedol, že išlo o päť skutkov, ktoré spáchali v rokoch 1996 až 2000. “Skutky spočívali v tom, že ako predstavitelia rôznych obchodných spoločností spoločným konaním zadržali a neodviedli daň a poistné na dôchodkové zabezpečenie, nemocenské poistenie, zdravotné poistenie, ktoré zrazili podľa zákona,” povedal Sipavý. Krištof sa podľa obžaloby spolu s Jozefom G. dopustil len jedného z piatich skutkov, a to neodvádzania dane.

"Zadržané finančné prostriedky boli použité na uhradenie iných záväzkov spoločností. Pri trestnom čine neodvedenia dane a poistného sa neurčuje škoda, ale rozsah činu. Bližšie sa k obsahu obžaloby bude možné vyjadriť až po jej prednesení na hlavnom pojednávaní,” uviedol hovorca Krajského súdu v Trenčíne Roman Tarabus.

Pavol Krištof v tom čase podľa svojho životopisu pôsobil v spoločnosti Pasinvest, a. s. Partizánske, kam v roku 1998 prišiel z Fondu národného majetku. Firma je od roku 2002 v konkurze. Agentúre SITA sa odmietol k veci vyjadriť. Jeho obhajca na dnešnom zasadnutí povedal, že obžaloba je nedôvodná, zmätočná, tendenčná a spolitizovaná. Spochybnil znalecké posudky. Tak ako aj ďalší obhajcovia obžalovaných mužov žiadal vrátiť spis prokuratúre. Súd bol iného názoru, obžalobu prijal a vytýčil hlavné pojednávanie. V tomto prípade obhajoba požiadala osobne vypočuť všetkých členov predstavenstva firmy Pasinvest.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu