Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Senát odvolal dekana Bánociho z TU

Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka
Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka

BRATISLAVA - Dekan fakulty sociálno-ekonomických vzťahov Daniel Bánoci z Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka, ktorá udeľovala tituly za neštandardne rýchle štúdium, prišiel o funkciu.

Napísal to dnes denník Pravda. Z postu dekana ho na podnet odchádzajúceho rektora Miroslava Mečára odvolal senát fakulty. Medzi absolventmi univerzity, ktorí získali vysokoškolské diplomy za niekoľko mesiacov, boli aj Bánociho deti. Dekan odísť nechce, jeho zosadenie vraj bolo protizákonné.

Trenčianska univerzita podľa kontroly ministerstva školstva pochybila, keď priznávala tituly za neprimerane krátke štúdium. Škola tiež v rozpore so zákonom umožnila niekoľkým stovkám poslucháčov prestup z celoživotného na vysokoškolské štúdium, pričom im započítala výsledky z celoživotného vzdelávania.

Absolventi vraj platili za štúdium cez neziskové organizácie, hoci to zákon zakazoval. Minister školstva Ján Mikolaj (SNS) preto zakázal univerzite prijímať záujemcov na jeden študijný program; jeho úrad tiež podal trestné oznámenie na prokuratúru pre podozrenie z podvodu, podplácania a falšovania verejnej listiny.

"Tu ide o študentov a v súčasnej dobe je fakulta v patovej situácii," citoval denník predsedníčku senátu Kvetoslavu Kováčovú. Bánoci podľa nej ignoroval kolegov, nezúčastňoval sa rokovaní a vyhýbal sa riešeniu problémov. Dekana už skôr vyzval na odchod rektor Mečár, ktorý sa po škandáloch s udeľovaním titulov nedávno rozhodol odstúpiť z funkcie. Mečár pritom v minulosti Bánociho pred poslancami parlamentného školského výboru obhajoval.

"Mojich kolegov považujem za dobrých a čestných ľudí. Ak k nejakým pochybeniam došlo, tak nie z ich strany," tvrdil poslancom. "Som obeťou intríg, nič zlé som nespravil," reagoval Bánoci na svoje odvolanie. Z dekanského kresla neodíde, rozhodnutie senátu vraj bolo protizákonné. Bánoci tiež potvrdil, že jeho deti nevrátia vysokoškolské diplomy, ktoré získali po niekoľkomesačnom štúdiu. Minister už skôr tvrdil, že sa ich vzdajú. Bánociho sa zastal aj funkcionár školy Dušan Holý.

"Šiesti členovia senátu mali neplatný mandát, viacerým sa totiž skončili pracovné zmluvy. To, čo sa udialo, nie je v poriadku," argumentoval Holý. Vedenie zodpovedné za protizákonné praktiky na univerzite by malo zo svojich postov odísť do marca.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu